Annons:

Vill höja statusen på yrket – utbildning finansieras genom kompetensfond

Hultsfreds kommun utbildar sina lokalvårdare. I syfte att höja statusen på yrket har alla 30 nu genomgått basutbildningen framtagen av servicebranschens yrkesnämnd (SRY). Foto: Hultsfreds kommun

Vill höja statusen på yrket – utbildning finansieras genom kompetensfond

I syfte att höja statusen på yrket har Hultsfreds kommun genomfört en utbildning i lokalvård.
– Jag känner mig glad och stolt över att alla lokalvårdare nu har genomfört utbildningen, berättar servicechef Charlotte Andersen Risberg.

Annons:

Utöver syftet att höja yrkets status ser kommunen också att det finns otroligt mycket som de anställda lokalvårdarna behöver lära sig i teorin.

Det är anledningen till att samtliga lokalvårdare nu genomfört basutbildningen, som genomförts via Hultsfred Lärcenter. Parallellt med basutbildningen har de 14 lokalvårdare som gått den tidigare fyllt på med mer kunskaper i en uppföljningskurs.

Praktiskt och teoretiskt

Under lektionernas gång har eleverna övat på praktiska moment för att lära sig arbeta ergonomiskt riktigt för att undvika skador, samtidigt som de har tränat på att hantera olika arbetsredskap och maskiner. För att bli godkända gör eleverna både muntliga, praktiska och teoretiska prov.

Anita och Ann är två av 16 som genomfört utbildningen. 

– Utbildningen har varit både rolig och lärorik. Det har varit en bra stämning i gruppen och vi har kunnat stötta varandra på ett bra sätt under utbildningens gång, berättar Anita, på kommunens hemsida.

– Utbildningen har skapat en yrkestrygghet och förhoppningsvis kan den bidra till att få bort stämpeln av att alla kan städa, tillägger Ann.

Finansierats via kompetensfond

Utbildningen har finansierats via kommunens kompetensfond, vars syfte är att möta den kompetensutmaning som många kommuner står inför med stora pensionsavgångar.

Fonden är också ett sätt att värna om kommunens befintliga anställda, men också locka nya genom att sticka ut som en attraktiv arbetsgivare. I förlängningen är detta också en förutsättning för att kunna säkra en fortsatt god service för invånarna, upplyser kommunen på sin hemsida.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt