Annons:

Föräldrarna efter beslutet:

Föräldrar till barn på Järnforsens skola kan inte se något annat än att det är en form av smygnedläggning som pågår. Foto: Ossian Mathiasson/Lotta Madestam

Föräldrarna efter beslutet: "En smygnedläggning som pågår"

Föräldrar till barn på Järnforsens skola kan inte se något annat än att det är en form av smygnedläggning som pågår.
– Ageranden står enligt vår mening i direkt motsatsförhållande till den politiska viljan, som vi uppfattar är att skolan ska vara kvar och utvecklas. Barn- och utbildningsförvaltningen har agerat passivt, fyrkantigt och i vissa avseenden också motverkat sitt eget uppdrag.

Annons:

Det skriver föräldraföreningen i Järnforsen i ett pressmeddelande. På torsdagskvällen samlades man för ett möte, för att på nytt diskutera skolans framtid.

– Vi föräldrar har med förundran noterat ett minskande elevunderlag och också blivit uppmärksammade på att ett antal föräldrar till barn som velat börja i Järnforsens blivit uppmanade att söka sig till andra skolor, främst Målilla, säger föräldrarna.

”Blivit försäkrade”

Föräldrarna säger sig ha blivit försäkrade av skolans rektor Lotta Söderling att det inte finns någon dold agenda och inget nedläggningshot.

– Och vi har inte haft någon anledning att misstro den information vi fått, säger föräldraföreningen.

Men nu har man dock svårt att se något annat än att det är en form av smygnedläggning som pågår. Man har en rad exempel som man tycker talar emot löftet.

– Genom att man underlåter sig att agera för ett ökat elevunderlag, genom uppmaning till föräldrar att söka andra skolor, genom att poängtera skolans litenhet, genom att ändra hänvisningsskola utan att konsultera med berörda parter och på ett föråldrat och inaktuellt underlag och så vidare.

– Detta agerande står enligt vår mening i direkt motsatsförhållande till den politiska viljan, som vi uppfattar är att skolan ska vara kvar och utvecklas, tillägger man i pressmeddelandet.

”Viktig för ortens utveckling”

Man lyfter fram fördelarna med skolan, att det är en liten fin skola med engagerade pedagoger och en fantastisk utemiljö. Att skolan historiskt har varit, och fortfarande är, viktig för ortens utveckling och framtidstro. 

– Föräldrar och barn trivs på skolan och har en kunskapsutveckling i linje med den som finns på andra skolor i kommunen.

Under möten man haft senaste tiden tycker man sig ha fått tydligt besked från förtroendevalda – skolan ska finnas kvar, det finns inga beslut om motsatsen.

Inget gehör hos tjänstemännen

Däremot tycker man sig inte ha fått något större gehör från tjänstemännen. 

– Vi har den största respekt för rektorn och tycker att Charlotte gör ett bra jobb, men förstår också att det inte endast är på hennes axlar ett ansvar för Järnforsens skola ligger, säger föräldrarna.

– Detta handlar lika mycket om ortens utveckling och där tycker vi att barn- och utbildningsförvaltningen agerat passivt, fyrkantigt och i vissa avseenden också motverkat sitt eget uppdrag.

Vill se framtidens skola

– Tjänstemännen har att utföra det politiken beslutar, fortsätter man. Det kan inte få finnas ett tjänstemannastyre som motverkar politikens beslut, oavsett om det är via aktiv medverkan eller att passivt sitta och titta på när saker händer.

Nu ser föräldraföreningen fram emot att beslut fattas i barn- och utbildningsnämnden som möjliggör utveckling av skolan och orten. 

– Vi är beredda att som föräldraförening dra vårt strå till stacken och hjälpa till på alla sätt vi kan. I samverkan med tjänstemän och politik kan vi göra ”Framtidens skola” till verklighet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt