Annons:

Katrin Geffe, Andreas Hjalmarsson och Olivia Johansson hoppas att inte sista ordet är sagt kring att eleverna på Järnforsens skola ska bussas till Målilla två dagar i veckan från och med höstterminen. Foto: Privat

"Beslutats ovanför huvudet på oss" – hoppas att inte sista ordet är sagt

Än är inte sista ordet sagt, hoppas tre föräldrar i Järnforsen som inte tycker att alla alternativ utvärderats. De lyfter fram att elever istället borde kunna bussas från Målilla till Järnforsen.
– Vi är rädda att beslutet om skolgång i Målilla två dagar i veckan ska göra skolan mindre attraktiv för både föräldrar och pedagoger, säger Olivia Johansson.

Annons:

Hon, Katrin Geffe och Andreas Hjalmarsson har träffats vid Järnforsens skola som från och med höstterminen beslutat bussa alla skolans elever, F-6 till Målilla skola för undervisning två dagar i veckan.

– Först var det en dag i veckan som elever skulle ha idrott och musik på Målilla skola, när de ändå var där, berättar Olivia Johansson. Den 31 mars fick vi sedan information från rektorn på ett möte med föräldraföreningen att det var beslutat att alla elever ska bussas dit två dagar i veckan. Det har inte alla föräldrar känt till, utan de fick läsa det i media.

Dålig information

Det är en del av kritiken, de tycker sig fått dålig information – och heller inte fått vara delaktiga. Det här har gjorts helt över deras huvuden, betonar föräldrarna.

– Det blir en väldigt stor omställning för våra barn, särskilt de yngsta, när klasserna på Målilla skola är större än antalet elever som går på hela Järnforsens skola, säger Katrin Geffe som menar att hennes son trivs väldigt bra på en liten skola.

– Vi vill att de ska gå på en liten skola, för vi ser så mycket fördelar med det, annars hade vi valt en större. Det finns inget som säger att våra barn far illa över att gå på en liten skola eller att de har dålig kunskapsnivå. De trivs med de kompisar de har här, tillägger hon.

Många farhågor

De listar en rad farhågor, som svårigheten med att växla mellan liten och stor skola. Hur ska inskolningen fungera? Vem ska sätta betygen? Vem ska se barnens mående? är andra frågor de har.

– Vi har önskat ett möte med rektorn och blivit lovade det, dit alla föräldrar bjuds in. Även de vars barn ska börja i skolan till hösten, så vi får chans att få svar på alla frågor. Ovissheten väcker oro. För det är klart man undrar hur mycket mer som planeras framåt som vi inte fått veta, säger Olivia Johansson.

Alla alternativ inte utvärderade

De poängterar att de inte kan läroplanen och inte alls är emot att skolor samarbetar. Tvärt om. Men de tycker inte att alla alternativ utvärderats. De menar att musik och i synnerhet idrott, med närheten till sporthallen, hade man med fördel kunnat ha på Järnforsens skola och bussat eleverna från Målilla istället.

– Vi är rädda att föräldrar kanske inte vågar sätta sina barn på Järnforsens skola på grund av detta, inte ens i förskolan, vilket skulle bidra till att elevunderlaget blir ännu mindre. Lika så är vi rädda för att skolan blir mindre attraktiv för pedagoger att jobba på. Det här skapar definitivt ingen positiv bild av Järnforsens skola, som gör att vi kan öka elevantalet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt