Annons:

  • Café med endast honungsbakverk lockar många besökare: ”Vill få folk att upptäcka honung”

    I Flohult ligger Skogens Honungscafé som drivs av Lars Johansson och Caroline Eriksson. Foto: Sara Åstrand

  • Café med endast honungsbakverk lockar många besökare: ”Vill få folk att upptäcka honung”

    Det har varit viktigt att bevara föremål från lanthandeln och skapa en hemkänsla. Foto: Sara Åstrand

  • Café med endast honungsbakverk lockar många besökare: ”Vill få folk att upptäcka honung”
  • Café med endast honungsbakverk lockar många besökare: ”Vill få folk att upptäcka honung”

    Inne i cafét finns det en bikupa för att både visa upp vad de gör och en del av verksamheten. Det är ca 6000 bin i bikupan. Foto: Sara Åstrand

  • Café med endast honungsbakverk lockar många besökare: ”Vill få folk att upptäcka honung”

    Cafét ligger precis bredvid vägen sydöst om Tuna. Foto: Sara Åstrand

Café med endast honungsbakverk lockar många besökare: ”Vill få folk att upptäcka honung”

Cafét i Flohult har 10-årsjubileum i år och det kommer både trogna och nya gäster till cafét. Alla bakverk är bakade med honung och man arbetar mycket med kvalité för att uppnå en hög standard. 

Annons:

Skogens Honungscafé ligger i Flohults gamla lanthandel. Från midsommar till skolstart har de öppet fem dagar i veckan. De har även öppet några helgdagar under året. 

Även om det ligger i skogen lockar det till sig många besökare från Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Oskarshamn eftersom det ligger centralt till alla orter. Det är även många som har sommarhus som kommer på besök för en kopp kaffe och ett honungsbakverk. Till cafét kommer det många nya gäster, men även återvändande gäster som kommer flera gånger om året. 

– Vi har en trogen kundkrets som kommer hit och verkligen gillar det här speciella med cafét, säger Lars Johansson. 

I Skogens Honungscafé arbetar Lars Johansson och Caroline Eriksson tillsammans med en sommarjobbare.  

Få fler att se honungen

Några år innan cafét öppnade hade man redan biodlingen på gården. Man skördar i takt med den blomman som är i säsong. Det handlar om kunskap och mycket arbete, men det är bina som styr och avgör hur honungen kommer att bli. När den började säljas var det svårt att få folks intresse till honungen. 

– Idén började med att vi gjorde mer exklusiv honung som har smaker av Smålandsskogarna. När jag var ute på marknader och sålde honungen var det ganska svårt att få rätt intresse för det, då folk inte använde så mycket honung. Jag ville starta cafét för att få folk att upptäcka honung, menar Lars Johansosn. 

Alla bakverk är endast sötade utav honungen som produceras på gården. De erbjuder även honungsprovning och lär ut om honung. Förr har de även haft bisafari. För två år sedan vann de internationellt guld för deras honung i London. 

– Vi har blivit internationellt prisad att den är väldigt bra. Vi arbetar med kvalité, och vi vill även att fikat ska vara väldigt bra. Det är bra råvaror och ger en unik smak. 

”Vill ha en hemkänsla”

En del av charmen i cafét är att det ska vara en retro-känsla och man vill bevara känslan som fanns i lanthandeln.

– Jag är själv uppvuxen här och då var det intressant att kunna ta fram de här grejerna och kunna berätta lite om historien. Det är även en del av en speciell miljö, vi vill ha en hemkänsla. 

Längst borta i lokalen finns det även en bikupa som främst barnen tycker är mycket spännande att kolla på. I kupan finns det ungefär 6000 bin som illustrerar verksamheten. 

– När jag startade det trodde jag det skulle fungera sämre för binas skull, dels på grund av ljuset. Det funkar däremot jättebra och de föder upp nya drottningar. 

Pandemiåren gick super

Under pandemin hade verksamheten jättebra år, vilket man tror beror på att många valde att semestra runt hemmatrakterna. Det har varit några färre detta år, då det kan bero på att folk har börjat resa mer eller att bränslepriserna har ökat. 

– Det är en del turister, men vi lever inte i huvudsak på dem. Det var bättre här under corona, fast att det var så lite turister i Vimmerby. Vi är inte så beroende av Vimmerby som turiststad.

Antalet gäster skiljer sig mycket från dag till dag. När vår tidning var på besök under onsdagen hade det varit en superbra dag med flera besökare, men tidigare dagar har det varit sämre. 

– Det är svårt att veta hur sommaren blir innan allt är färdigt, vi har bara kommit halvvägs.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt