Annons:

Vimmerby Rotaryklubb skänker pengar till kvinnocafé

Vimmerby Rotaryklubb har bestämt sig för att skänka 5 000 kronor till kvinnocaféet i Storebro.
– Det är ett tiotal damer som träffar invandrarkvinnor varje vecka och det är en väldigt behjärtansvärd insats, säger klubbens kassör Rolf Ericsson.

Annons:

En av de drivande för kvinnocaféet är Birgitta Karlsson som nyligen presenterade verksamheten på en av rotaryklubbens träffar. Karlsson lär ha gett ett gott intryck för ganska kort efter mötet bestämde sig rotaryklubben för att bevilja ett stöd på 5 000 kronor till verksamheten.

– Hon berättade om kvinnocaféet som de har i Storebro och det är ett tiotal damer som träffar invandrarkvinnor och deras barn. De lär dem svenska, ger dem kläder och pysslar. De gör det helt ideellt och det är väldigt behjärtansvärt. Pengarna ska gå till att köpa in nya pysselgrejer.

Rotaryklubben skänker cirka 50 000 kronor i välgörenhet varje år. Cirka 10 000 av dem brukar hamna lokalt.

– Vi har bland annat delat ut pengar till Vimmerby IF, majblommekommittén och gymnasiet, säger Rolf Ericsson.

"Betyder mycket"

Kvinnocaféets Birgitta Karlsson är glad över tillskottet.

– Vi är cirka 20 kvinnor och deras 25-30 barn som träffas varje måndag och det betyder mycket för dem. Det är nästan enda gången som de kommer ut. De får träna på sin svenska, vi fikar tillsammans och vi har lite loppis på slutet. Kvinnorna har också ett stort behov av att prata sitt eget språk med varandra och träffas.

Kvinnorna som träffas väntar i regel på uppehållstillstånd och går ännu inte på SFI.

– Det är fjärde året vi gör det här och det hade aldrig blivit av om jag inte bott granne med vår kära skomakare i stan. Han kom med idén och på den vägen är det. Kvinnorna och barnen väntar på de här kvällarna vi har tillsammans och vi Storebrokvinnor tycker också att det är väldigt trevligt. 

"Har en skola kvar"

Vad pengarna ska gå till är ännu inte bestämt.

– Vi skulle gärna åka till Kalles Lek & Lattjo igen och kvinnorna vill gärna låna med sig symaskiner hem. Det finns mycket som de kan användas till.

Vad känner du att invandringen betytt för Storebro?

– Att vi har en skola och en affär kvar. Man vet inte, men det kunde ha sett annorlunda ut annars. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt