Annons:

Förslaget: Kommunerna kan tvingas att skapa asylboenden

Kommunerna kan tvingas överta ansvaret för asylsökande. Bilden är från tiden när Migrationsverket hyrde in sig på Oxgården i Vimmerby. Foto: Privat

Förslaget: Kommunerna kan tvingas att skapa asylboenden

Ansvaret för asylboende kan flyttas från staten och till kommunerna. Det är mottagningsutredningens huvudspår enligt Dagens Samhälle.
–?Tanken är att få en jämnare fördelning över landet, säger utredningssekreteraren Maria Nordin Skult till DS.

Annons:

Sveriges migrationssystem kan förändras radikalt. Mottagningsutredningens huvudalternativ är att flytta över ansvaret för asylboende från staten och till kommunerna.

Utredningen tillsattes under hösten 2015 med uppdraget att ”skapa ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända”.

Slutbetänkandet är försenat och ska presenteras under våren 2018, men i dag berättar Dagens Samhälle om förslaget.

– Tanken är att få en jämnare fördelning över landet och rimligare planeringsförutsättningar för kommunerna. Och den asylsökande hamnar i ett lokalt sammanhang där personen sannolikt kommer att stanna efter beslutet om uppehållstillstånd, säger Maria Nordin Skult till Dagens Samhälle.

 Ska stå för finansieringen

I dag ordnar Migrationsverket boende för alla asylsökande förutom ensamkommande barn och unga som direkt faller under kommunens ansvar.

Enligt förslaget ska staten fortfarande stå för finansieringen.

En annan föränring är att bosättningslagen, som innebär att kommunerna är skyldiga att ta emot och fixa bostad till nyanlända med uppehållstillstånd, ska gälla även under asylperioden.

– Vår tanke är nu att bosättningslagen ska börja gälla redan under asyltiden.

"Blir mer förutsägbart" 

Huvudspåret ser ut så här:

På vissa platser i landet ska Migrationsverket ha ankomstenheter. Där ska de asylsökande vistas under tre-fyra veckor medan en första utredning göra.

Därefter skickas de som troligen får uppehållstillstånd vidare till en kommun och fördelas enligt de regler för bosättningslagen som gäller idag.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, är positivt till förslaget.

 – De har beskrivit en mängd problem och då har utredningen dragit slutsatsen att kommunerna bör få an svaret redan under asyltiden. När Migrationsverket placerat de asylsökande där det funnits lediga lokaler och bostäder har fördelningen blivit mycket ojämn. Även om myndigheten ansvarar för boendet är det kommunen som ska ordna skola och förskola till asylsökande barn. Många kommuner har klagat över att de fått dålig information om hur många som ska komma. Ett system där även antalet asylsökande i förväg är bestämt blir mer förutsägbart, säger Per-Arne Andersson till DS.

 Förslag om fredade zoner

När det gäller den hårt kritiserade ebolagen, som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill, kommer också att förändras.

– Vi kommer att föreslå att kommunerna får större rådighet över ebo, menar Maria Nordin Skult.

SKL har länge tryckt på för en förändring av ebo-lagen.

– Man kan tänka sig att kommuner ska kunna ansöka om att ha vissa zoner som är fredade från ebo, säger Per-Arne Andersson till Dagens Samhälle. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt