Annons:

Intressanta planer smids för Hultsfreds nya bibliotek

Här bakom Peter Adolfsson kommer det nya biblioteket i Hultsfred finnas från och med slutet av 2019. Foto: Ossian Mathiasson

Intressanta planer smids för Hultsfreds nya bibliotek

I slutet av 2019 är tanken att Hultsfred ska få ett nytt bibliotek i centrum. Biblioteket är en av flera verksamheter som ska ta plats där.

Annons:

I väntan på de nya ändamålsenliga bibliotekslokalerna i H-City är biblioteket tillfälligt inrymt i samlingslokalen Valhall i Hultsfred.

Tidigare i år flyttade de ur sina gamla lokaler för att ge plats åt Arbetsförmedlingens storsatsning och gör nu en kortare sväng på Valhall.

I ett tidigt stadium

Peter Adolfsson, kultur- och fritidschef i Hultsfreds kommun, tycker att det har fungerat förvånansvärt bra.

– Vi är jättenöjda med den tillfälliga lösningen. Trots att det bara är hälften så stort som vårt gamla och vårt kommande bibliotek så funkar det ganska bra. Vi har fått ganska många positiva kommentarer från människor som tycker det är bra att vi har flyttat närmare centrum även om vi inte har flyttat så långt. Folk tycker att det ligger nära och bra, säger Peter Adolfsson.

Just nu pågår Hultsfreds kommuns arbete med att välja inriktning för hur det nya biblioteket ska se ut och vilka verksamheter som ska involveras.

– Vi är i ett tidigt stadium där vi projekterar våra olika verksamheter. Vår verksamhet med biblioteket ska ju flytta in i de nya lokalerna, det är vad vi vet. Det vi tittar på är vad vi kan integrera mer i biblioteket för att det ska bli en unik mötesplats, säger Adolfsson.

Vad handlar det om för verksamheter?

– Det finns flera intressanta verksamheter som vi tittar på, bland annat Turistbyrån och Svenskt Rockarkiv. Vi får se hur det blir. Inga beslut är tagna, säger Adolfsson

"Jag tror på idén"

Hans mål är att skapa ett nytt centrum för kulturen i staden.

– I dagens samhälle står biblioteket för mer än bara ett bibliotek och så är det här i Hultsfred. Biblioteket är en mötesplats och i Hultsfreds kommun, som har många nyanlända, är det extra viktigt att ha träffpunkter, säger Adolfsson och lägger till:

– Jag tror på idén med en öppen arena där det finns flera typer av verksamheter och en kombination av aktiviteter som till exempel barnteater och konstutställningar. Det ska vara ett funktionellt bibliotek.

Han berättar att inga beslut är tagna på hur det ska se ut utan det enda som är officiellt är att det nya biblioteket ska flytta till nya lokaler i H-City.

– Vi planerar att vara färdigt med vårt arbete någon gång i januari för att det ska kunna gå ut på upphandling. Så någon gång efter nyår vet vi mer om hur det kommer se ut. Vårt uppdrag är att utforma hur biblioteket ska se ut och även titta på om det kan samordnas med andra, säger han.

När tror du att det kan vara invigning för det nya biblioteket?

– Tanken är väl att biblioteket ska flytta in i slutet av 2019.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt