Annons:

Sista klassen tog studenten 2013 – nu är programmet tillbaka i Hultsfred

Från och med hösten 2018 erbjuds det industritekniska programmet på Hultsfreds gymnasium igen. Foto: Ossian Mathiasson

Sista klassen tog studenten 2013 – nu är programmet tillbaka i Hultsfred

2013 tog den sista klassen studenten från det industritekniska programmet på Hultsfreds gymnasium.
Till hösten erbjuds programmet igen.
– Det finns ett stort tryck på fler industriarbetare från företagen i regionen, säger Andreas Ekberg, en av rektorerna på Hultsfreds gymnasium.

Annons:

Det industritekniska programmet är från och med hösten 2018 tillbaka på Hultsfreds gymnasium. 

Gillar du teknik, industriteknisk produktion, programmering och 3D-printing är det utbildningen för dig.

Utbildningen har drivits på gymnasiet tidigare men de sista eleverna som antogs var 2010 och de tog studenten tre år senare, 2013.

Från och med hösten 2018 kommer utbildningen finnas i både Hultsfred och Vimmerby.

– Kan vi starta något som skiljer sig lite från Vimmerbys program och samtidigt locka fler till yrket som industriarbetare så är det en vinst för hela regionen. Det finns ett stort tryck på fler industriarbetare från företagen i regionen, säger Andreas Ekberg, rektor på gymnasiet.

Makerspace kommer ha en viktig del i utbildningen för att utbilda framtidens industriarbetare.

– Att jobba med 3D-printing och skriva ut saker i metall är framtiden för industrin. Vi måste utbilda elever för framtidens arbetsplats och anpassa vår utbildning till det företagen behöver om några år, säger Andreas Ekberg.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Vi har knappt hunnit gå ut med informationen till eleverna än. Just nu för vi diskussioner med företagen om hur vi ska profilera programmet och vad vi ska trycka på. Vi vet redan nu att vi måste skapa en tekniskt avancerad utbildning som kommer innehålla en hel del programmering. Vi kommer ha kvar en del traditionella kurser men vi kommer också ha bitarna som kanske är användbara först om några år när de väl kommer ut i arbetslivet. Då har företagen ställt om till 3D-printing och mer programmeringsinslag, säger Ekberg.

På samhällsprogrammet kommer de byta inriktning från samhällsvetenskap till beteendevetenskap till hösten 2018 – och på barn- och fritidsprogrammet ska en social inriktning läggas till.

Även el- och energiprogrammet ska göra förändringar.

– Det är automationsinriktningen som startar upp igen på el- och energiprogrammet. Företagen i regionen vill ha elever som kan både automation och elinstallation och för att eleverna ska bli anställningsbara behöver de mer automation än vad vi har kunnat ge dem.

Även barn- och fritidsprogrammets sociala inriktning gör comeback.

– Den har vi haft tidigare men stängdes ner på grund av att vi hade för få sökanden. Nu ser vi att allt fler frågar efter den och det finns behov av socionomer och polis i framtiden. Barn- och fritidsprogrammets sociala inriktning kan vara en bra ingång för dem.

Att byta inriktning på samhällsprogrammet kändes naturligt för gymnasiet.

– Ja, absolut. Vi väljer en inriktning som passar vårt gymnasiums profil bättre. Samhällsvetenskap är lite mer allmänt hållet medan beteendevetenskap fokuserar mer på människan och det mänskliga samspelet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt