Annons:

Pizzeria krävs på åtgärder – hade avvikelser på nio av elva områden

En pizzeria i Hultsfreds kommun krävs på åtgärder av kommunens livsmedelsinspektör. Foto: Pixabay

Pizzeria krävs på åtgärder – hade avvikelser på nio av elva områden

I början av januari gjordes en oanmäld inspektion på en pizzeria i Hultsfreds kommun. På hela nio av elva kontrollerade områden hade pizzerian avvikelser – och krävs nu på åtgärder av kommunens livsmedelsinspektör. Flera tidigare uppmärksammade avvikelser har heller inte åtgärdats – vilket gör att ett ny riskklassificering utfärdats.

Annons:

Helhetsbedömningen av livsmedelsinspektionen – som görs för att kontrollera att man bara för ut livsmedel på marknaden som är säkra och med god redlighet – är att verksamheten inte uppfyller livsmedelslagstiftningens krav då det finns avvikelser på nio av elva kontrollerade områden.

Flera av avvikelserna är sådana att de vid nästa besök kommer att kontrolleras. En del av avvikelserna är dock så pass allvarliga att de ska åtgärdas enligt ett föreläggande. När föreläggandet går ut, vilket är den 11 mars 2018, kommer ett återbesök att göras. 

Det handlar bland annat om att åtgärda så att verksamhetens skärbrädor är av sådant skick att de är lätta att rengöra, åtgärda ansamlingen av avfall vid ytterdörren i källaren, åtgärda temperaturen så att kött, sås samt pizzapålägg håller tillräckligt rätt temperatur och åtgärda rutinen för värmebehandling, så att dokumentationen av uppmätt temperatur och nedkyldning sker minst en gång i veckan eller vid varje tillfälle om det sker mer sällan.

Svart beläggning

När det gäller råvaror fanns det öppnade konservburkar med dess innehåll i ett av kylskåpen. Efter öppning är inte konservburkar lämpliga som förvaringsmaterial, då de dels är otäta och dels kan föra över ämnen från materialet till livsmedlet, konstaterar livsmedelsinspektören.

Stora lådor med skivat fläskkött fanns på en bänk i bakre köket. Lådorna uppgavs vara anpassade för livsmedel, men var så slitna undertill att det inte gick att utläsa någon märkning. Det ska heller inte ha varit helt tätt, enligt inspektören. Därmed kan de utgöra en källa till kontamination.

En fryslåda fylld med bitad skinka utan skydd runtom eller ovanpå fanns också. Hur rutinen kring rengöring är konstateras vara oklart. Att skinkan inte är försluten bedöms vara en risk som gör att kontamination kan ske.

Det finns svart beläggning, som enligt inspektören är misstänkt likt mögel, på en list ovanför en bänk. Där finns risk att eventuella sporer sprids till ytor där förvaring eller öppen hantering av livsmedel sker.

Det är också risk för patogena mikroogransimer både vad gäller för låg temperatur för kebabkött och för hög temperatur för kylvaror.

Riskklassas

En del av avvikelserna har också funnits tidigare, men fortfarande inte åtgärdats. Inspektören bedömer att verksamheten brister i sin hantering och flyttas därmed från erfarenhetsklass B till C när det gäller riskklassificering.

Avvikelserna ska nu åtgärdas enligt ett föreläggande. När föreläggandet gått ut kommer ett återbesök att göras för att se att det följts upp och åtgärdats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt