Annons:

Kommunpolisen jublar efter bytet:

Kommunpolisen Håkan Karlsson är glad över att Anders Thornberg blir ny rikspolischef. Foto: Simon Henriksson

Kommunpolisen jublar efter bytet: "En tradition som är bruten"

Kommunpolisen Håkan Karlsson jublar likt många andra efter att Dan Eliasson lämnat posten som rikspolischef. För första gången blir den nya rikspolischefen en tidigare polis.
– Jag måste säga att jag har haft svårt att se andra ta på sig en polisuniform, säger Håkan Karlsson om valet av Anders Thornberg.

Annons:

Regeringen har utsett Dan Eliassons efterträdare. Det blir den nuvarande säkerhetspolischefen Anders Thornberg som tar över från och med 15 februari. 

– Det blir intressant. Jag kan tycka att det känns ganska korrekt för vår del. Jag måste säga att jag har haft svårt att se den andra kategorin ta på sig en polisuniform. Nu blir det helt okej, eftersom att han har gått polishögskolan, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Att det här är första gången Sverige får en tidigare polis som chef över polisen tycker han är väldigt bra.

– Jag kan tycka att det är märkligt att det har varit så här. Alla andra möjligheter till att bli chef inom polisen förutsätter att man gått polishögskolan. Det är liksom grunden. Man har inte med sig vissa delar annars, om man kommer från andra verksamheter. Nu är det bra att vi får en rikspolischef som vet lite om polisen. Jag tror att hela Polissverige tycker att det är bra att den har traditionen är bruten.

"Lite hemligt"

Håkan Karlsson har dock svårt att ha en särskilt bra bild över Anders Thornberg, säger han. 

– För oss är Säpo lite hemligt, det är en stängd verksamhet. Man hör om dem ibland, men ser dem väldigt sällan. Så jag har svårt att veta något om hur han varit som Säpochef, jag vet för lite om vad de har gjort och gör. Men han har inte hamnat på den positionen utan att ha gjort avtryck i verksamheten.

Hur har reaktionerna varit hos er?

– Jag tror ingen blev annat än positivt överraskad. Självklart ger det här en del förhoppningar. Vi lider fortfarande en del av omorganiseringen, massmedialt har vi lidit ett tag nu. Så det finns att bita i.

"Brukar sparka tränaren"

Dan Eliassons tid som rikspolischef ser han inte något vidare positivt på. 

– Vi kan nog uppleva att en del uttalanden inte har varit till vår fördel. Delvis kanske det handlar om okunskap om polisens verksamhet. Det kan bli fel när han sitter i direktsändning eller i radio och får direkta frågor. Det har nog Dan Eliasson lidit av. 

Hur ser du på att han lämnar?

– Jag tror att överlag är det nog så att det här har krävts rätt länge. Han har inte lyckats vända skutan så att säga. Vi har krav på oss att prestera och samtidigt har vi strömhopp inom polisen, folk slutar. När laget inte presterar brukar man sparka tränaren och vi behöver nog en annan ledargestalt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt