Annons:

Han reagerar starkt på assistanskostnaderna – liknar det vid en dokusåpa

Socialnämndens beslut att gå utöka budgeten med 4,5 miljoner för att hjälpa funktionshindrade när lagen är emot det är är inget som Göran Berglund uppskattar. Foto: Ossian Mathiasson

Han reagerar starkt på assistanskostnaderna – liknar det vid en dokusåpa

Politiske vilden Göran Berglund menar att Hultsfreds kommun har gjort fel när de skjuter till 4,5 miljoner kronor för assistans efter att Försäkringskassan dragit in på det.

Annons:

Han skriver i sitt öppna brev till kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun att det här med ersättning för assistans har utvecklats till en riktig dokusåpa och att något måste vara fel när genomsnittskostnaden för berörda funktionshindrade stigit på kort tid.

– De knappt 15 000 personer det handlar om kostar nu runt 30 miljarder kronor per år. I genomsnitt två miljoner kronor per år och person, eller omräknat blir det 5 500 kronor per dag och person. Det är runt tre gånger vad en kostnad i särskilt boende kostar, skriver Göran Berglund.

"Kan det vara lagligt?"

Han menar också att omfattande fusk med falska intyg och personer som låtsas vara funktionsnedsatta har avslöjats och förstår att försäkringskassan tar i med hårdhandskarna.

– Att de sent omsider granskar, omprövar, sänker och drar in pengar är förståeligt. Trist är förstås att de många med objektivt styrkta funktionshinder upplever sig drabbade, skriver han vidare i brevet.

Då reagerar han på att socialnämnden i Hultsfreds kommun har beslutat att 4,5 miljoner kronor ska betalas ut till funktionshindrade.

– Kan det ens vara lagligt? I lagstiftningen framgår det att det inte är lagligt att lämna sådant stöd eftersom det handlar om ersättning som regleras i annan lag. Frågan är om nämndens kompetens är bättre än Försäkringskassans.

Han undrar om man har vänt sig till antingen kommunjurist eller kommunrevisionen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt