Annons:

Arbetslösheten minskar i Hultsfred – så många saknar jobb

Arbetslösheten för utrikes födda har minskat rejält. Foto: Ossian Mathiasson

Arbetslösheten minskar i Hultsfred – så många saknar jobb

Arbetslösheten i Hultsfred minskar – men är fortfarande skyhög. I januari saknade 13,3 procent av den registrerbara arbetskraften ett jobb. Det motsvarar 867 personer.

Annons:

Utvecklingen i riket fortsätter i rätt riktning. Den sista januari 2018 var 8 000 färre personer inskrivna som arbetslösa jämfört med samma dag 2017. Det motsvarare en minskning på 0,4 procentenheter.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad där jobben växer på bred front. Vi ser en tydlig nedgång i arbetslöshet bland utrikes födda, även om det är fortsatt stora skillnader mot inrikes födda, där arbetslösheten nu är rekordlåg, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

”Brist på arbetskraft”

Bland inrikes födda är arbetslösheten 4,0 procent och bland utrikes födda 21 procent. Minskningarna för de två grupperna ligger på -0,3 procentenheter för inrikes födda och -1,2 för utrikes födda.

– Vi har brist på arbetskraft i åtta av tio yrken, ändå är det många arbetssökande som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Därför behöver vi motivera fler till utbildning så att de kan ta de jobb som finns. Även subventionerade anställningar som extratjänster är en väg in på arbetsmarknaden, inte minst för utrikes födda, säger Annika Sundén.

Passerat rikssnittet

I Hultsfred är arbetslösheten fortfarande extremt hög. 13,3 procent saknar jobb, vilket är en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med januari 2017.  

Det motsvarar 867 personer, vilket är 47 färre än förra året.

Som vanligt ligger Hultsfred klart högre än både rikssnittet och länssnittet. I länet är bara Högsby värre med 14,7. Mörbylånga ligger överlägset bäst till i länet med 5,2. Vimmerby noterar 7,6.  

Länets lägsta ungdomsarbetslöshet

Bland utrikes födda är minskningen hela 5,7 procentenheter. Minskningen där är det näst högsta i länet – men man ligger fortfarande näst sist i länslistan. 46 procent av de utrikes födda saknar jobb. Rikssnittet ligger på 21,0 – och det är ingen kommun i länet i närheten av. Kalmar är bäst med 25 procent och Högsby sämst med 48,2.

Däremot ökar arbetslösheten bland unga. 16,4 procent saknar jobb, vilket är en ökning med 1,3 procentenheter.

Vimmerby ligger lägst i länet med 8,9 procent. Rikssnittet ligger på 9,6 och länssnittet på 12,0. Även här är Högsby sämst med hela 21,8.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt