Annons:

Premiär för nya längdskidspåret vid Dackestupet

De ideella krafterna i Hjorten CC har möjliggjort det nya längdskidspåret vid Dackestupet i Virserum. Foto: Ossian Mathiasson

Premiär för nya längdskidspåret vid Dackestupet

I lördags var det premiär för skidspåret i Dackestupet. Tur- och returspåret mäter just nu cirka 600 meter av totalt 1 200 meter.
– Det är bra för att vara första säsongen, säger Roger Lindström, ansvarig för Dackestupets skiduthyrning.

Annons:

Den nybildade avdelningen i Hjorten SK, Hjorten CrossCountry, är en mycket aktiv och drivande förening i Virserum som består av ett 30-tal ideella krafter. 

De vill göra Dackestupet till ett rekreationsområde för hela året och under förra året färdigställde man satsningen på mountainbikecykling med olika banalternativ i och i närheten av skidbacken.

Skapat nytt längdspår

Inför årets skidsäsong har de tagit på sig nya åtaganden då de utvecklat backen med bättre kapacitet i liften och bredare och nya nedfarter.

Som ett komplement till den alpina delen har de också skapat ett nytt längdspår för de som gillar att åka längdskidor. 

Spåret börjar vid infarten till parkeringen, går bakom barnliften och tillbaka igen och ger en sträcka på totalt 1,2 kilometer med belysning.

I lördags var det premiär för skidspåret och då var halva spåret, drygt 600 meter, färdigt.

– När köldknäppen kom före helgen hann man göra halva spåret färdigt. Efter det har vädret varit lite sämre under nätterna. Jag vet inte hur det blir med den sista biten och om de ska lägga något där, säger Roger Lindström.

"Mycket bra komplement"

Med ett nytt skidspår för längdskidåkarna får Dackestupet ytterligare attraktionskraft.

– Det är ett mycket bra komplement. Som familj har man det mesta, man kan välja att åka längdskidåkning och även utför. Det är viktigt att det finns valmöjligheter, säger han och fortsätter:

– Det bästa är att ha spåret här uppe vid Dackestupet, då är allt samlat på ett och samma ställe. Jag tycker att de (Hjorten CC) har gjort ett mycket bra jobb och det har byggt ett skidspår och en bana för mountainbikecykling. Det finns entusiaster som vill åka längdskidor och utnyttja spåret.

Spåret kan bli längre nästa år

Det här är som sagt första året som spåret går att nyttja.

– De har sagt att det är en fjäder i hatten om de får igång det lite grann, sen får de göra det färdigt till nästa år.

Kan spåret förlängas och bli längre än 1,2 kilometer?

– Får vi till exempel två-tre decimeter natursnö så kan vi fortsätta ut på ängarna och göra det längre med flera kilometer.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt