Annons:

Dubbla utmärkelser för lokalt företag på stor festival

Matilda Johansson på Räven & Osten fick två utmärkelser vid Ostfestivalen i Stockholm i helgen. Foto: Daniel Lund

Dubbla utmärkelser för lokalt företag på stor festival

I Räven & Ostens prisskåp finns redan tre utmärkelser från Ostfestivalen. I helgen fyllde fick Matilda Johansson ytterligare två bronsmedaljer.
– Det var väldigt skönt att det gick bra ännu en gång. Man får lite prestationsångest eftersom man har tagit medaljer tidigare, säger hon.

Annons:

För femte året i rad hölls Ostfestivalen som samlar gräddan av svensk ost. Totalt delades 25 medaljer (19 brons, fem silver och ett guld) ut under den stora tredagarsfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. 

Sammanlagt var 40 utställare på plats och en jury på 72 personer bestående av framstående ostkännare, journalister, kockar, osthandlare, inköpare och diplomerade fromagerer blindprovade ostar i medaljtävlingens olika kategorier.

Två bronsmedaljer till Järnforsen

Sammanlagt tävlade 139 ostar om både besökarnas och expertjuryns omdömen.

För Matilda Johansson, som driver gårdsmejeriet Räven & Osten i Lida utanför Järnforsen, blev det en trevlig helg eftersom hennes ostar Rävens Lilla Röda och Lida Vit fick varsin bronsmedalj.   

– Det var väldigt skönt. Det är ett bevis på att ostarna är ganska stabila. Rävens Lilla Röda har fått medalj tre år i rad, ett silver och två brons, så det är kul att den håller sig kvar på medaljplats. Lida Vit har tagit två bronsmedaljer, 2016 och 2018, säger Matilda Johansson.

"Bedömning på ostens dagsform"

Kraven i medaljtävlingen är mycket höga och för att få guld måste man ha 90 procent av den totala poängen. Under alla fem år har det bara delats ut två guldmedaljer. I år fick Skärvångens Bymejeri Jämtland guld för Jämtländsk Källarlagrad Vit Getost.

– Alla ostar som når en viss poäng får en medalj. När man håller på med hantverksmässiga så kan det var svårt att hålla en jämn nivå. Det beror på hur mogen den är och vad juryn säger. Det blir en bedömning på ostens dagsform, säger Matilda Johansson och fortsätter:

– Grundråvaran, det vill säga mjölken, är extremt viktig. Utan bra mjölk spelar det ingen roll hur bra man är på att göra ost och det kan inte bli hur bra som helst om inte råvaran är bra.
Jag får tacka mina producenter för att jag får så bra mjölk.

"Börjar bli en tradition"

Hon har hållit på med osttillverkningen i fyra och ett halvt år och besökt Ostfestivalen varje år.

– Det var en av de första grejerna jag gjorde när jag hade börjat. Ostfestivalen har utvecklats och testats fram, nu tycker jag att den har stabiliserat sig och blivit riktigt bra. Det börjar bli en tradition och det är väldigt kul.

Vad är tjusningen med dessa tävlingar?

– Tävlingarna är naturligtvis en morot och man får ett bevis på hur man ligger till. Det är nyttigt att bli bedömd, det piffar till det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt