Annons:

Migrationsverket säger upp lägenheter i Hultsfred: ”Blir besvär för oss”

Migrationsverket har sagt upp 22 lägenheter i Stålhagen och de har planer på att avveckla fler lägenheter som de hyr av Hultsfreds Bostäder i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Migrationsverket säger upp lägenheter i Hultsfred: ”Blir besvär för oss”

Förra året sa Migrationsverket upp 15 lägenheter i Stålhagen och vid årsskiftet avvecklades ytterligare sju lägenheter.
Fler neddragningar i Hultsfreds kommun lär det bli.
– De har 178 lägenheter kvar hos oss och säger att de ska lämna 70 procent, säger Nicke Wainebro, vd för Hultsfreds Bostäder.

Annons:

I takt med att färre asylsökande söker sig till Sverige har behovet av boenden minskat och de kommer avveckla lägenhetsboende och vissa kollektiva boenden under 2018. 

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer antalet personer i boendesystemet gå från cirka 35 000 till cirka 20 000 under året.

22 lägenheter har avvecklats

De har redan börjat avvecklingen i Hultsfreds kommun och på kort tid handlar det om 22 lägenheter som har sagts upp.

Under hösten 2017 sades 15 hyreskontrakt upp och ytterligare sju lägenheter vid årsskiftet.

– Det är ungefär tio procent av runt 200 lägenheter som Migrationsverket hyr av oss i Hultsfred, Silverdalen och Virserum. Bara det är ett tapp på nästan en miljon kronor och det är bara början, säger Nicke Wainebro.

Just nu har de 178 lägenheter kvar i Hultsfreds kommun – 112 i Stålhagen i Hultsfred, 45 i Virserum och 21 i Silverdalen.

Intäkt på elva miljoner

Migrationsverket har informerat om att de kommer minska sitt bostadsbestånd i kommunen.

– De säger att de ska lämna 70 procent av lägenheterna men det är ingenting som vi vet med hundraprocentig säkerhet, säger Wainebro och lägger till:

– Som det är nu så har vi haft en intäkt på elva miljoner från Migrationsverket.

Just nu är det 600 personer som står i kö till en lägenhet hos Hultsfreds Bostäder och av dem är 200 nyanlända som står i kö till Stålhagen.

Många av lägenheterna behöver genomgå en totalrenovering innan de som står i kö kan flytta in där.

– Ja, det blir besvär för oss. Det är inte så lätt att få ut dem direkt igen. Det är mycket som ska göras. När vi besiktar lägenheterna så är det 25 procent som måste renoveras ordentligt, säger han.

"Det kommer påverka oss"

Han pekar också på att de som står i kö efterfrågar större lägenheter än vad Migrationsverket har.

– Det blir en större kostnad om vi ska bygga om dem och det tar många år om vi ska investera i ombyggnadskostnader. Men man är kanske tvungen att göra om dem så de blir större med tanke på efterfrågan.

Hur ser du på avvecklingen och renoveringskostnaderna?

– Det kommer påverka oss. Ska vi bygga om lägenheterna så kommer det kosta pengar, likaså underhållet. Har man en ansträngd ekonomi sedan tidigare så är det lite jobbigt. En enkel ytskiktsrenovering går ändå på 100 000 kronor. 

Men ni har inte hört något?

– Nej, ingenting. Vi lever i ovisshet än så länge. För vår del är det bästa om det drar ut på tiden så vi hinner med att fördela ut människorna till andra hyresvärdar samtidigt som vi har resurser och ork att renovera.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt