Annons:

Därför tänker inte Prolympia betala för skolskjutsarna:

Från och med den 1 april kommer inte Prolympia i Virserum betala för skolskjutsarna längre. Vd:n Mattias Fejes anser att de ökade kostnaderna kan påverka utbildningskvalitén på skolan och tycker att ansvaret ligger på Hultsfreds kommuns bord. Foto: Ossian Mathiasson

Därför tänker inte Prolympia betala för skolskjutsarna: "Kan äventyra kvalitén"

Prolympia i Virserum tänker inte längre betala för skolskjutsarna efter den nya upphandlingen och avbryter avtalet med Hultsfreds kommun.
– Vi har inte möjlighet att betala för skolskjutsarna, varken nu eller på sikt. Vi måste kunna garantera en kvalitativ undervisning och det kan inte fortgå så här, säger Mattias Fejes, vd på Prolympia.

Annons:

När Prolympia klev in i Hultsfreds kommun och började bedriva verksamhet i Virserum har man betalat för flertalet elever som åker skolskjuts till skolan.

De gjorde bedömningen att kostnaden på 400 000 kronor inte påverkade utbildningen för eleverna men inför hösten 2017 blev kostnaden avsevärt större på grund av ny prissättning.

"Kan äventyra kvalitén"

Enligt Prolympias vd ligger bolagets skolskjutskostnaden på 1,6 miljoner kronor och Fejes fick en chock när han tog del av den siffran.

– Vår bedömning är att de ökade kostnaderna kring skolskjutsarna kan äventyra utbildningskvalitén. I en dialog med kommunen har vi med stor tydlighet framfört vår syn på frågan med förhoppningen att finna en lösning. Den stora kostnadsökningen är så pass stor att det blir svårt att bibehålla en hög kvalitativ nivå på vårt huvuduppdrag, att ge alla barn och ungdomar förutsättningar för en kvalitativ skolgång och nå kunskapskraven, säger Mattias Fejes.

Nu har bolaget fattat beslutet om att man inte längre tänker betala för skolskjutsarna. Man har informerat vårdnadshavarna och hänvisar till kommunen, som kliver in och tar över skolskjutsarna helt och hållet från och med 1 april.

"Kommunens ansvar"

Som Dagens Hultsfred berättade i går kommer kommunens kostnad för resten av terminen ligga på cirka 350 000 kronor.

– Skolskjutsfrågan är en kommunal angelägenhet utifrån lagar och regler som sköter detta, säger Mattias Fejes.

Hur ser du på att kommunen går ut och skriver att ni har ekonomiska problem, stämmer det?

– Det är ett uttalande som får stå för dem men det handlar inte om det. Kostnadsökningen har blivit så stor, då har vi tagit beslut om att vi inte kan vara inblandade i skolskjutskostnaderna överhuvudtaget och skolpengen ska inte gå till det. Tidigare, när kostnaden låg på 400 000 kronor, funkade lösningen att vi betalade men att göra en höjning med en miljon kronor är ganska mycket. På sikt håller det inte. Vi kan inte bedriva skolskjuts, det är inte vårt uppdrag. Det är kommunens ansvar.

Finns det oro för skolans framtid?

– Nej, nej. Vi har kommit till ett sånt läge där vi inte kan betala den stora summan, då måste vi börja titta på att försämra kvaliteten och det kommer vi aldrig göra. Kvaliteten är prioritet ett.

Vad händer om Hultsfreds kommun inte betalar för skolskjutsarna i höst?

– De betalar fram till sommaren, sen får vi se hur kommunen tacklar frågan. Det är deras fråga att fundera kring. Vi har 45 elever som har skolskjuts.

Vi har sett att ni har gått med cirka 15 miljoner i vinst de senaste åren. Borde ni inte ha råd med skolskjutsen då?

– Nej, vi har sagt att skolskjutsfrågan inte är något för Prolympia att ta i med tanke på kostnadsökningen. Det är en kommunal angelägenhet, säger han och fortsätter:

– Vi är här för att stanna i Virserum och har en långsiktighet i våra åtaganden. Vi satsar mycket på vår skola i Virserum och det vill vi fortsätta göra. Ska vi ha en långsiktighet så var vi tvungna att ta beslutet om skolskjutsarna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt