Annons:

  • Udda projektarbeten på gymnasiet – ”Engagerad i järnvägen”

    Adam Medsen startar upp sin hemmagjorde jetmotor. Foton: Jakob Karlsson

  • Udda projektarbeten på gymnasiet – ”Engagerad i järnvägen”
  • Udda projektarbeten på gymnasiet – ”Engagerad i järnvägen”
  • Udda projektarbeten på gymnasiet – ”Engagerad i järnvägen”

    Hugo Kulas har byggt ett signalsystem som ska användas på smalspårsjärnvägen. Foto: Jakob Karlsson

Udda projektarbeten på gymnasiet – ”Engagerad i järnvägen”

Snart tar årskurs tre studenten från Vimmerby gymnasium. Som vanligt har eleverna gjort projektarbeten under det sista läsåret – och Hugo Kulas och Adam Madsen gav sig på spännande projekt.
– Som amatör har det varit väldigt mycket nytt, säger Hugo Kulas.

Annons:

Han har byggt en mekanisk signalanläggning till smalspåret mellan Vimmerby och Västervik. Anläggningen kommer att kunna styra trafiken vid stationen i Vena och kommer att tas i drift.

– Jag har byggt om den mekaniska hjärnan i anläggningen så den passar och fungerar. Som det är i dag är man beroende av att ha en person på plats vid tågmöten, men nu klarar den här att styra trafiken in och ut från Vena, berättar Hugo Kulas.

”Använts i relativ närtid”

Mekaniska signalanläggningar är inte så omoderna som man kanske kan tro.

– Sådana här anläggningar användes på den riktiga järnvägen mycket länge. I Vimmerby hade vi en i bruk ända till 2010. Det ser ålderdomligt ut, men den här har använts i relativ närtid.

Varför valde du detta?

– Jag är väldigt intresserad och engagerad i järnvägen och hur man kan styra det med ren mekanik. Den här har inga elektriska komponenter. Det har varit ett jättekul projekt och ska man ge tips till de som ska göra projektarbeten så ska man gära något man är intresserad av.

Byggde jetmotor

Adam Madsen gav sig också på en rejäl utmaning. Han har, i stort sett helt på egen hand, byggt en pulsjetmotor av Lockwardtyp.

– Den är döpt efter uppfinnaren och han fick patent på den 1969. Det är den enklaste typen av jetmotor som man kan bygga och det finns inga rörliga delar. 

Hur fick du idén?

– Det är ett vanligt hobbyprojekt och många youtubers har byggt en sådan här. Jag fick inspirationen därifrån. Det har varit jättekul och man har lärt sig mycket om motorer.

Nu ska Adam fundera på hur motorn ska användas.

– Den producerar mycket dragkraft och det går säkert att få upp en gokart i 90-100. Jag ska sätta den på något kul och får se hur snabbt det kan gå.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt