Annons:

Riksdagens besked: ja till en samtyckeslag

Riksdagen säker ja till en samtyckeslag. Foto: Pixabay

Riksdagens besked: ja till en samtyckeslag

Det införs en ny samtyckeslag. Det röstade riksdagen ja till på onsdagen.
Från och med den 1 juli i år blir det olagligt att ha sex med en person som inte har gett sitt samtycke.

Annons:

Det skriver flera svenska medier.

Lagrådet var mycket kritiska till lagförslaget och har ifrågasatt dess existensberättigande. Men regeringen har ändå varit fast besluten om att ta sitt lagförslag till riksdagen och har endast genomfört några få justeringar.

– Men vi ändrar inte på grundprincipen, att det är frivilligheten som ska avgöra om det är ett övergrepp eller inte. Det skiljer sig från dagens lagstiftning, där man måste visa om det förekommit våld, hot, tvång eller om målsägaren varit i en särskilt utsatt situation, har justitieminister Morgan Johansson (S) sagt tidigare.

Den nya lagen innebär att det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sajt ja eller aktivt visat att den vill delta. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation.

Justitieminstern har tidigare sagt att han tror att antalet uppklarade brott kommer att öka.

– Det vi ofta ser, är händelser där man aldrig träffat eller pratat med varandra, men plötsligt tycker någon att det är ok att ha sex, säger Karin Lundström-Kron, åklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg i ett pressmeddelande. 

Polisen kommer nu att lägga stor vikt vid att utreda eventuella relationer mellan gärningsman och målsägande.

Straffen för sexualbrott skärps

Regeringen föreslår också att två nya brott införs, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt.

Vid oaktsamhetsbrott behöver det inte finnas uppsåt.

Samtidigt höjs också minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn från fyra års fängelse till fem års fängelse.

Det straffrättsliga skyddet vid sexualbrott mot barn stärks när gärningsmannen varit oaktsam i fråga om barnets ålder. Gärningsmannen ska ha svårare att hänvisa till att offret rent fysiskt sett äldre ut.

Direkt när en förundersökning om sexualbrott inleds ska den utsatte få ett målsägarbiträde. Detta för att den som utsatts ska få stöd tidigare i processen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt