Annons:

Elever fick testa på livet på landet – ”Vet inte var maten kommer ifrån”

Caroline Henningsson och Louise Glindell var två av de personer som höll i skogs- och lantbrukardagen vid Sjundekvills gårdsmejeri. Foto: Jakob Karlsson

Elever fick testa på livet på landet – ”Vet inte var maten kommer ifrån”

I slutet av terminen arrangerade Södra och LRF en dag på landet för åttondeklassarna i Vimmerby och Hultsfred. Syftet är att öka kunskapen om matproduktionen i Sverige och lyfta fram böndernas betydelse.
– Det finns barn som inte vet att pommes är potatis, så det finns en kunskapslucka att fylla, säger Louise Glindell som driver Sjundekvills gård tillsammans med Ted Gunnarsson.

Annons:

Elverna i årskurs åtta deltog under skogs- och lantbrukardagen vid Sjundekvills gård och gårdsmejeri. Dagenarrangerades av Södra och LRF.

– Vi har en skogsslinga där vi berättar hur man arbetar i skogen och vilka produkter som kommer från skogen och sedan en lantbruksslinga där vi berättar om öppna landskap och djurhållningen i Sverige, säger Caroline Henningsson som själv driver fåruppfödning vid Tobo.

"Jättekul att skolorna nappat"

Både Henningsson och Glindell anser att intresset är stort från eleverna. Alla elever i årskurs åtta i Hultsfred och Vimmerby kom utom eleverna på Vimarskolan.

– Vi hade önskat att de också hade kommit, men tycker att det här blev väldigt bra. Det är ett bra intresse och det är mycket frågor om saker som man inte alltid tänker på. Det är jättekul att skolorna har nappat på det här. I dag kommer inte befolkningen i närheten av livsmedelsproduktionen och man ser inte vad som händer innan maten kommer till affären. Vi vill att man ska veta var råvarorna kommer ifrån.

"Ger folk mat på bordet"

Sjundekvills gård tar även emot klassbesök för yngre elever.

– Bonden ska inte bara vara någon som kör sakta på vägen, utan bonden är den som ger folk mat på bordet. Barn behöver vara insatta i vad maten är. Det finns barn som inte vet att pommes är potatis så det behövs mer kunskap.

Caroline Henningsson är oroad över att allt färre ungdomar söker sig till livsmedels- och lantbruksutbildningarna.

– Det är få som söker och det är inte poppis att gå det här helt enkelt. Därför måste vi jobba med det här och jag tycker att man borde kunna ha jordbruk och livsmedel som en inriktning till exempelvis samhällsprogrammet.

Fotnot: Vi publicerar den här artikeln mycket senare än vi önskat, men med de resurser vi har behöver vi hela tiden prioritera.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt