Annons:

Nu avråder Skogsstyrelsen från allt skogsbruk

Nu avråder Skogsstyrelsen från allt skogsbruk. Foto: Pixabay

Nu avråder Skogsstyrelsen från allt skogsbruk

Kalmar län har pekats ut som ett av de områden där brandrisken är allra störst. Nu rekommenderar Skogsstyrelsen att inget skogsbruk ska utföras i stora delar av Småland.

Annons:

Rekommendationen att avstå från skogsbruk kommer från prognoser som SMHI tagit fram, som visar på hög eller mycket hög brandrisk i Småland. I Kalmar län är det en varning utfärdad av MSB för extrem brandrisk. 

Skogsstyrelsens bedömning är att riktlinjerna följs i de flesta delar av landet, men att det fortfarande finns en mängd farliga moment inom vanligt skogsbruk som kan förvärra läget.

Bland annat understryker Skogsstyrelsen riskerna med att köra stora skogsmaskiner försedda med band eller kedjor, eftersom gnistor kan uppstå på stenig mark. De avråder även från mindre skogsarbete, som till exempel arbete med sågar, eftersom även det kan leda till gnistbildning.

– Det är som att åka runt med ett tändstål på 20 ton, säger Erik Lööf, skogskonsulent vid Skogsstyrelsens Värmlandsdistrikt, i ett pressmeddelande. 

Skogsstyrelsen påpekar att om olyckan är framme och någon orsakar en brand kan det vara straffbart. Domen kan bli dagsböter.

Skogsstyrelsen uppmanar alla som ser olämplig användning av skogsmaskiner i torra marker att anmäla händelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt