Annons:

  • Sommarskolan hjälper SFI-elever att hålla svenskan vid liv

    40 elever bjöds in till SFI:s sommarskola på vuxenutbildningen i Hultsfred där de ska hålla igång det svenska språket. Foto: Ossian Mathiasson

  • Sommarskolan hjälper SFI-elever att hålla svenskan vid liv

    Jadwiga Bengtsson är en av lärarna på sommarskolan på SFI.

  • Sommarskolan hjälper SFI-elever att hålla svenskan vid liv
  • Sommarskolan hjälper SFI-elever att hålla svenskan vid liv

    Aina Kalle är rektor på vuxenutbildningen i Hultsfred.

Sommarskolan hjälper SFI-elever att hålla svenskan vid liv

Första gången erbjuder Vuxenutbildningen i Hultsfred sommarskola för SFI-eleverna. 40 elever har handplockats av lärarna för att hålla svenskan igång under fyra veckor.
– För många elever är det inte bra med ett långt avbrott i språkstudierna, säger Aina Kalle, rektor på Vuxenutbildningen.

Annons:

Det är en somrig förmiddag när Dagens Hultsfred besöker SFI:s sommarskola i Hultsfred och 40 elever från Arbetsförmedlingens etableringsprogram är anslutna för att under fyra veckor få ytterligare språkträning. 

– För många elever är det inte bra med ett långt avbrott i språkstudierna. Då går de hemma och bara pratar sitt modersmål och vi upplever att de har tappat det svenska språket när de kommer tillbaka. Vi har tagit in de som vill och vi har även handplockat en hel del för att vi upplever att de bäst behöver hålla svenskan igång, säger Aina Kalle. 

Sista veckan väntar

SFI:s sommarskola skiljer sig inte mycket från den ordinarie SFI-verksamheten och sommarskolan har totalt fyra grupper med cirka 15-20 elever i varje. Sommarskolan pågår i sammanlagt fyra veckor och på måndag går den in på fjärde och sista veckan. 

– Det ska egentligen vara 40 elever här varje dag men det ligger nog runt 25-30 per dag. Vi är ändå överraskade över att så många har kommit. Vi har en tät samverkan med Arbetsförmedlingen som är ansvarig för deras etableringsplaner. Tillsammans har vi sagt att det är en fantastisk möjlighet som de handplockade eleverna får, att hålla igång svenskan och bli klara med sina kurser. Det gäller att de tar denna chans, annars mister de sin ersättning. Det är som vilket jobb som helst, säger Aina Kalle. 

"Kommunens viktigaste målgrupp"

Eleverna jobbar med såväl grammatik som läs- och skrivövningar och hörförståelse under ledning av lärarna Jadwiga Bengtsson och Gertrud Månsson Falk samt studiehandledaren Sara Altabach.

– Det blir mycket uppgifter utifrån elevernas behov. Det handlar om att se vad de behöver och gemensamt för allihopa är att de behöver öva på att prata och lära sig fler ord, säger hon och lägger till:

– De som går SFI är kommunens viktigaste målgrupp och då behöver vi se till att de får lära sig det svenska språket. Det är en förutsättning för att komma ut i jobb, säger hon. 

135 sökande står i kö

Det är strax över 300 elever som läser SFI vid den ordinarie undervisningen och ungefär lika många som läser andra kurser inom vuxenutbildningen. 

Till SFI-undervisningen har vuxenutbildningen 135 sökande som står i kö. Innan Aina Kalle gick på semester var det 100 personer i kön och nu har den alltså blivit större. 

– Det är inte vi som är bromsklossen i första hand. Det är klart att vi hade velat erbjuda alla elever plats då en del har väntat i flera månader. Det stora problemet i kommunen är att det inte finns barnomsorg. När vi får en SFI-önskan måste vi fråga om de är i behov av barnomsorg. Jag har nyligen pratat med ett par som inte kan komma igång med sin etableringsplan av den anledningen. De har väntat i ett halvår på att komma in i förskolan, säger hon. 

"Nu är jag något partisk"

De har ständig genomströmning på de 300 platserna som de har att tillgodose med och Aina Kalle tycker att kvalitén är god. 

– Om man jämför oss med kommuner av samma storlek i Sverige så brukar vi titta på hur snabbt eleverna tar sig igenom SFI och blir klara med D-kursen. Vi är faktiskt något snabbare än vad de flesta andra kommunerna är. Nu är jag något partisk men jag tror att vi håller hög kvalité. Vi får elever från annat håll och har samverkan med andra kommuner. 

Vad har ni fått för reaktioner på årets sommarskola på SFI?

– Alla deltagare som jag har pratat med är jättenöjda, likaså lärarna. 

Blir det en fortsättning nästa år?

– Vi kommer göra en utvärdering. Jag skulle gärna se att vi kan erbjuda gymnasiestudier, det är många som står och stampar och väntar på att komma in på högskola och saknar betyg i diverse ämnen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt