Annons:

Risker i arbetsmiljön på skolor i kommunen ska åtgärdas

Förslag till utesov tas fram för Venhaga förskola och ytterligare två förskolor i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Risker i arbetsmiljön på skolor i kommunen ska åtgärdas

Det har gjorts en sammanställning av risker i arbetsmiljön på skolor och förskolor i Hultsfreds kommun. En del åtgärder är klara och några är på gång.

Annons:

I februari varje år görs det skyddsronder där barn- och utbildningsnämnden vill ha en rapport av det systematiska arbetsmiljöarbetet i form av sammanställning av mottagna risker. 

Vid nämndens sammanträde i maj redovisade barn- och utbildningschefen Martin Snickars de risker som överlämnats och fick även i uppdrag att återkomma med de punkter som kräver nämndens beslut. 

En lägesrapport om vidtagna åtgärder lämnades på nämndsmötet i september och en hel del är klart. 

"Aktuell och stor fråga"

Det handlar bland annat om att Albäcksskolan i Hultsfreds har fått nya, fräscha lärmiljöer för tre miljoner kronor. Evahagens förskola i Virserum har fått ny projektor och tv-skärm och nu finns det datorer tillgängliga för ny personal som hoppar inom skolan. 

– Kommer det till exempel en vikarie till Albäcksskolan och det inte finns någon dator så är det svårt att undervisa. Alla lärare jobbar digitalt, säger Martin Snickars. 

Hur stort är behovet? 

– Det har funnits ett behov av fler datorer på samtliga skolor i Hultsfreds kommun och det hade vi inte möjlighet till i våras. Albäcksskolan var extra sårbart när man kom som vikarie och inte kunde låna en dator med digitala läromedel. Nu har vi ett extraförråd med datorer som vi kan dela ut om det kommer vikarier, säger Snickars. 

En del åtgärder är på gång och de jobbar på flera olika platser i kommunen. Efter den varma och soliga sommaren ska förskolorna förses med solskydd utomhus. 

– Det är en aktuell och stor fråga med tanke på hur sommaren var. Vi behöver skugga vid samtliga förskolor. ÖSK håller på och tar fram ritningar för att man ska kunna bygga utetak. Träd är också bra men de växer inte upp lika fort så vi får bygga tak och placera dem på olika ställen, säger han. 

Utesov vid tre förskolor

Förslag till utesov tas fram för Venhaga förskola i Målilla, Silverslättens förskola i Hultsfred och Björkens förskola i Järnforsen.

– Vi har jobbat med det i flera år och nu kommer vi utöka med fler utesov, säger han. 

Förbättring av utemiljöer vid kommunens förskolor tas med i planeringen inför 2019. Det finns även behov av utebelysning vid skolor och förskolor. 

– Många tycker att det är för mörkt på vintern och där kan vi inte göra några förändringar förrän vi ser var det behövs mer belysning. Det märks när vi kommer in i november-december, då kan vi göra en inventering av behovet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt