Annons:

Fler kvinnor utsätts för sexualbrott – otäcka trenden fortsätter öka

Allt fler kvinnor uppger att de utsatts för sexualbrott. Mer än var tionde kvinna mellan 16 och 84 år uppger att de utsattes för sexualbrott under förra året.
Det visar Brås Nationella trygghetsundersökning, NTU.

Annons:

Den senaste femårsperioden har andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexualbrott ökar ordentligt – främst bland kvinor. 10,7 procent av kvinnorna mellan 16 och 84 år uppger att de blivit utsatta för sexualbrott under 2017. Det är en klar ökning jämfört med 2016. 

Mellan 2006 och 2012 var nivån relativt stabil, men sedan 2013 har andelen kvinnor som uppger sig vara utsatta för sexualbrott ökat tydligt. Det är också betydligt fler kvinnor än män som uppger sig vara utsatta. Bara 1,6 procent av männen uppger att de utsattes för sexualbrott under förra året.

– Det är viktigt att tänka på att sexualbrott är en brottskategori som omfattar ett brett spektrum av brott. Allt från lindrigare händelser som kränkande sexuella kommentarer till mycket allvarligare brott som våldtäkt, säger Maria Söderström, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning och ställföreträdande rikspolischef, säger så här om kvinnors utsatthet:

– Sexualbrott är oerhört integritetskränkande och är något av det polisen uppmärksammar mest. Medvetenheten kring dessa frågor har ökat, vilket är positivt. Det är också bra att regeringen har gett Brå i uppdrag att analysera orsakerna till ökningen, säger Mats Löfving.

Oroar sig mest för bostadsinbrott

Andelen som uppger sig vara utsatta för hot har också ökat mellan 2016 och 2017. Det är en ökning från 7,9 till 8,3 porocent. Utsattheten har ökat sedan sedan 2015. Fram till 2014 låg utsattheten på en relativt stabil nivå, enligt Brå.

En något större andel män än kvinnor utsätts för hotbrott.

Det brott som flest människor oroar sig för att bli utsatt för är bostadsinbrott. 28 procent oroar sig för det. Dock har det inte synts någon tydlig ökning av utsattheten för bostadsinbrott sedan 2006. 1,8 procent blev utsatt under 2017. 

– Det är inte så stora skillnader mellan könen när det gäller oro för att utsättas för olika typer av brott, förutom när det gäller våldtäkt och sexuella angrepp. Där är oron hos kvinnor betydligt större än hos männen, säger Sofie Ahlin, utredare på Brå.

"Tryggt land att bo i"

Mats Löfving säger att de allra flesta inte har någon anledning att känna sig otrygga.

– Sverige är ett tryggt land att bo i. Det svenska samhället har dock stora problem med grovt våld som påverkar tryggheten för många. De senaste årens trend med ökad otrygghet har stannat av i år och de allra flesta har ingen anledning att känna sig otrygga, vilket undersökningen också visar, säger han.

Förtroendet för polisen har ökat från 42 till 49 procent, visar undersökningen.

– Vi har genomfört den största omorganisationen i svensk statsförvaltnings historia. Vi är på rätt väg. Trots att polisen är hårt belastad och underdimensionerade ökar förtroendet för oss, säger Mats Löfving.

Den nationella trygghetsundersökningen genomfördes från mitten av februari till mitten av maj och urvalet bestod av 200 000 personer. 40 procent av dem svarade.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt