Annons:

HULTSFREDSBUTIK FÅR BETALA ETT SAFTIGT VITE

Hultsfreds Livs på gågatan i Hultsfred får ett rejält vitesbelopp sedan de inte åtgärdat brister i verksamheten. Foto: Ossian Mathiasson

HULTSFREDSBUTIK FÅR BETALA ETT SAFTIGT VITE

Hultsfredsföretaget Hultsfreds Livs har fått hård kritik av miljö- och byggnadsnämnden och inte åtgärdat bristerna. Nu får företaget ett saftigt vite på 100 000 kronor.

Annons:

I mars tidigare i år gjordes en oanmäld inspektion i butiken i centrala Hultsfred och det uppmärksammades då att det saknades information om hur man som kund kan få information om allergener för oförpackade varor samt att flera färdigpackade varor inte uppfyllde kraven på information. 

Efter genomförandet av inspektionen upprättades ett beslut om föreläggande med två olika punkter om information och märkning. 

Får vite på 100 000 kronor

I juni genomfördes en extra offentlig kontroll för att följa upp om kraven i föreläggandet åtgärdats. Det visade sig att inga rutiner arbetats fram för att säkerställa att alla förpackade varor i butiken uppfyllde lagstiftningens krav på information. 

Beslut om vitesföreläggande, med ett belopp om 50 000 kronor per punkt (totalt 100 000 kronor), togs av miljö- och byggnadsnämnden i augusti och bristerna skulle vara åtgärdade inom loppet av fyra veckor. 

I mitten av oktober och i början av november gjordes nya kontroller och det kunde konstateras att punkterna inte var uppfyllda. Det slutar nu med att Hultsfreds Livs får betala 100 000 kronor i vite för att han inte har uppfyllt de åtgärdspunkter som de förelagts inom utsatt tid. 

Företaget har dessutom fått ytterligare ett beslut om vitesförläggande på totalt 150 000 kronor om de inte åtgärdar bristern inom loppet av fyra veckor efter att beslutet delgivits butiksägaren. 

"Inte okej"

När Dagens Hultsfred tar kontakt med butiksägaren Khaldoun Bachnak har han inte fått beslutet om utdömande av vite från miljö- och byggnadsförvaltningen och ska besöka Hultsfreds kommun under onsdagen. 

– Jag ska gå dit tidigt i morgon bitti och prata om det. Det är inte okej, jag gör så gott jag kan. När de (inspektörerna) säger att jag ska göra något så gör jag det men sedan kommer det omärkta produkter från grossister. Jag säger hela tiden till dem att etiketterna måste bli bättre och det har de lovat, säger Khaldoun Backnak till Dagens Hultsfred. 

Han berättar att han vill göra ett bra jobb och lägger ner tid på det. 

– Jag försöker följa de regler som finns men ibland går det inte. Det kommer varor från olika grossister som inte följer lagen och det handlar ofta att jag skriver texter till produkterna och klagar på grossisterna som lovar att märkningen ska bli bättre. Jag vill sköta mitt jobb på ett bra sätt och är ute efter att ha bra varor och följa lagarna, säger han. 

Fotnot: Khaldoun Bachnak driver även Vimmerby Livs i Vimmerby.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt