Annons:

Uppsving för gymnasieprogram:

Dagmor Ruge, Britt Lindqvist och Pierre Arvidsson, lärare på ekonomiprogrammet på Hultsfreds gymnasium, är glada för det uppsving som gymnasieprogrammet har fått under de senaste åren. Foto: Ossian Mathiasson

Uppsving för gymnasieprogram: "Elever vill skapa och driva företag"

Några enstaka elever för några år sedan. Nu har elevantalet fullkomligt exploderat på ekonomiprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Pierre Arvidsson har en teori.
– Det handlar om att samhället har förändrats, elever vill skapa och driva företag, säger gymnasieläraren Pierre Arvidsson.

Annons:

Gymnasiereformen GY11 innebar stora förändringar för gymnasieskolorna i Sverige, vilket bland annat ledde till att ekonomiprogrammet blev ett eget program efter att ha funnits som en gren på samhällsvetenskapsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. 

– Utvecklingskurvan har bara gått spikrakt uppåt. Innan förändringen var det bara ett fåtal elever som valde ekonomi och det är framför allt under de tre senaste åren som bara har ökat och ökat, säger Britt Lindqvist. 

De kan undervisa totalt 90 elever över de tre årskullarna och i år har ungefär 80 elever, ett uppsving som verkligen gör lärarna glada. 

– Vi ser att det är många ungdomar i vår kommun som är intresserade av entreprenörskap och vill gå på ekonomiprogrammet. De vill starta UF-företag, bli entreprenörer, skaffa sig företagsanda och driva något på egen hand i en framtid. Det är ett sätt att utbilda sig i att bli sin egen chef, säger Pierre Arvidsson. 

"Finns goda idéer"

Från Hultsfreds gymnasium har det kommit fram flera duktiga entreprenörer som drivit UF-företag de senaste åren och Britt Lindqvist tror att det är början på något bra. 

– Vi kommer få fler småföretag i området, tack vare att vi kan erbjuda eleverna att driva UF-företag. De vågar ta steget ut och starta eget företag. Vi har också en fantastisk kommun stöttar och det gör mycket att eleverna får vara med på företagsgalan. Det finns ett pris som heter ”Årets UF-företag”, det sporrar dem.

Pierre Arvidsson har märkt att samhället har förändrats och att eleverna som börjar på ekonomiprogrammet vill skapa och driva företag.

– Det finns riktigt goda idéer som eleverna besitter, vill förverkliga och drömmer om. Det är häftigt, säger han. 

"Debatten påverkar"

Det finns också ett större miljömedvetande hos eleverna och att man tänker på vad det är för produkter som man framställer.

– Efter sommarens värme och torka samtidigt som media pratar om miljö så är jag säker på att det har gjort att eleverna börjat bli mer miljömedvetna. Samhällsdebatten påverkar våra ungdomar till att vilja göra miljömässiga produkter och tänka miljömedvetet, säger Arvidsson.

Dagmor Ruge spinner vidare på elevernas sätt att tänka miljösmart. 

– Förr hade UF-eleverna billiga produkter från Kina som de sålde men nu finns det ett helt annat tankesätt. De tillverkar produkterna själva och har idéer, säger Dagmor Ruge. 

Vad säger ni om eleverna som ni jobbar med?

– Det är fantastiska ungdomar rakt igenom. Roligt att se dem växa och lära sig nya saker. De är hungriga till att vilja lära sig, säger Pierre Arvidsson.

"Försöker bli ännu bättre"

Ekonomiprogrammet har vuxit för varje år som gått och söktrycket har blivit högre. 

– Det visar också att vi lärare gör något bra, det är nog en anledning till att vi har ett högt söktryck. Vi märker att eleverna i årskurs 9 är intresserade av vårt program, säger Arvidsson. 

Lindqvist avslutar:

– Vi har fått ett uppsving och försöker hela tiden bli ännu bättre. Även om vi tycker att vi sticker ut så vill vi bli ännu bättre, säger Lindqvist.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt