Annons:

Andersson (KD) kräver svar om sommarkortet

Anders Andersson (KD) har ställt en fråga till Anders Henriksson (S) angående sommarlovskorten till länets ungdomar. Foto: Ossian Mathiasson

Andersson (KD) kräver svar om sommarkortet

Anders Andersson (KD) har skrivit en interpellation till regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) angående sommarlovskortet på Kalmar länstrafik för ungdomar.

Annons:

Sommarlovskortet blev uppskattat i Kalmar län i somras och efter att riksdagen röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget för 2019 har det funnits snack om sommarlovskortet ska försvinna. 

Anders Andersson (KD) redogör i sin interpellation till Anders Henriksson (S) för att det statliga riktade statsbidraget för sommarkortet 2018 motsvarar 8,3 miljoner kronor på länsnivå och i hela landet 350 miljoner kronor. Han meddelar att det riktade statsbidraget kommer ersättas med ett generellt statsbidrag till regionerna på 1,5 miljarder. Det innebär att region Kalmar län, i den nya M&KD-budgeten, får ett nytillskott på 40 miljoner.

"Då står det Socialdemokraterna att tillsammans med kollegorna i länsunionen fritt att göra den prioriteringen man finner lämplig av det statsbidrag vi får del av", skriver Anders Andersson (KD). 

Ställer frågor till Henriksson

Han har också tagit anteckningar från två sammanträden med Trafikstyrelsen. 

"Den 12 oktober 2018 på sammanträdet som hölls i Högsby meddelades glatt att vi erhållit över 8 miljoner i statsbidrag men att kostnaden för KLT genom minskade biljettintäkter jämfört med biljettförsäljningen 2017 enbart uppgick till 2 miljoner kronor. Ett överskott på hela 6 miljoner. Vid nästa sammanträde med Trafikstyrelsen den 11 december i Oskarshamn gavs på nytt information om hur ungdomskortet har slagit för länet. Denna information lämnades i samband med att diagram redovisades för ”biljettintäkter kollektivtrafik 2018”. Och nu hade kostnaden för länet ökat till 4 miljoner kronor. Men fortfarande en vinst för länet på 4 miljoner. Oavsett om man utgår från redovisningen den 12 oktober eller 11 december så har Landstinget i Kalmar län och KLT erhållit ett statsbidrag som enbart till hälften har behövts för att finansiera ungdomskortet 2018", skriver han. 

Nu undrar han hur ungdomarna i länet får del av de resterande fyra miljonerna och vad pengarna ska användas till. Han frågar om Henriksson är beredd att reservera dessa fyra miljoner som inte behövdes 2018 för att också under 2019 kunna erbjuda länets ungdomar ett sommarlovskort på KLT? 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt