Annons:

Snökanonerna väntar på kylan – då hoppas Dackestupet kunna öppna

Dackestupet hoppas kunna öppna skidbacken veckan efter trettonhelgen. Foto: Privat

Snökanonerna väntar på kylan – då hoppas Dackestupet kunna öppna

Snökanonerna i Dackestupet har varit igång vid några tillfällen. Så fort minusgraderna kommer tillbaka startar man upp igen.
– Tanken är att vi ska öppna upp backen veckan efter trettonhelgen, säger Niklas Pettersson, som jobbar i backen.

Annons:

Det är just nu oklart vilken dag som Dackestupet öppnar för säsongen. Snökanonerna var igång dagarna före julafton men efter att temperaturen stigit och gett plusgraderna har de inte haft någon möjlighet att täcka backen med snö. 

– I dagsläget ser det inte så ljust ut men vi hoppas och tror att kanonerna ska köras igång i nästa vecka när det kommer kyla. Tanken är att vi ska öppna upp backen för allmänheten vecka efter trettonhelgen. Då ska vi även öppna skidspåret, säger Niklas Pettersson. 

Hur ser väderprognosen ut?

– Det ska komma in kyla på onsdag och torsdag så vi räknar med att två dagars körning ska göra skidbacken fullt funktionell. Vi har kört fyra dygn sammanlagt och lagt ungefär 40 procent i backen, säger Niklas Pettersson. 

Vill investera i ett kyltorn

Till i år har Hjortens SK köpt in en snökanon till och investerat mycket i det. 

– Vi bygger ut snösystemet för att kunna få till en tidigare öppning. Nästa år är tanken att investera i ett kyltorn så att vi kan kyla ner vattnet från sjön mycket tidigare.

Niklas Pettersson är en av tre personer som sköter och planerar snöläggningen tillsammans med Erik Karlsson och Gösta Erlandsson. 

– Vi har kört så hårt det bara har gått. Vi började i november, sen har vi haft uppehåll. Vi körde både lördag, söndag och en del på julafton. Jag tillbringade stora delar av julafton i backen. Man måste ställa upp för föreningen, man brinner för det och har hållit på med det i många år. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt