Annons:

Här är pastoratets nye kyrkoherde: ”Fantastiskt kul”

Mikael Eriksson från Västervik är Aspelands pastorats nye kyrkoherde. På måndag börjar han det nya jobbet. Foto: Privat

Här är pastoratets nye kyrkoherde: ”Fantastiskt kul”

På måndag börjar Mikael Eriksson från Västervik sin anställning som kyrkoherde i Aspelands pastorat och blir Marita Roséns efterträdare.
– Det ska bli fantastiskt kul, säger Mikael Eriksson, som under de senaste åren har jobbat inom Södra Tjusts pastorat.

Annons:

Linköpingsbördige Mikael Eriksson, 48, som numera är bosatt i Västervik, har jobbat som präst i över 20 år inom Linköpings stift. 

Han prästvigdes 1998 efter studier i Uppsala och har sedan dess jobbat i Söderköping, Skänninge och Norrköping. Han kommer senast från rollen som präst inom Södra Tjusts pastorat i Västerviks kommun där han har varit verksam i tre och ett halvt år. 

– Jag kände att jag behövde en ny utmaning och det är något som jag gillar, likaså att få jobba med människor och bygga upp något tillsammans. Det verkar finnas en stor anda av att man vill göra något och när pastoratet beskrev sina framtidsplaner så kände jag att det stämde bra överens med mig, säger Mikael Eriksson. 

Två sökande till tjänsten

Pastoratet hade två sökande till den lediga tjänsten som kyrkoherde och det var till slut Mikael Eriksson som Ulla Lisedahl, kyrkorådets ordförande, fastnade lite extra för. Marita Rosén slutade i oktober och sedan dess har Susanne Ellsjö varit tillförordnad kyrkoherde när pastoratet har jobbat för att tillsätta den tjänsten. 

– Han vill att kyrkan ska vara en naturlig del i samhället och att vi syns utåt i olika former av samarbeten med andra föreningar och Hultsfred kommun. Mikael kommer in med ny energi i pastoratet, säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl. 

Mikael Eriksson börjar sitt nya jobb på fredag och ser fram emot det som komma skall. 

– Aspelands pastorat består väldigt mycket av landsbygd och lite av stad. Så här långt har jag fått bilden av att det finns mycket engagerade människor bland medarbetare, förtroendevalda och församlingsbor som vill och brinner för mycket. Det finns något att göra, säger Mikael Eriksson. 

"En process som har gått fort"

Han har varit kyrkoherde i flera omgångar tidigare och under tiden i Västervik har han jobbat som präst. 

– Nu kände jag att det kunde vara kul att bli kyrkoherde igen. En präst jobbar vanligtvis mest med dop, vigslar, begravningar, konfirmation och gudstjänster. En kyrkoherde har huvudansvaret för kyrkans samlade arbete när det gäller ekonomi, förvaltning och kyrkogårdsverksamhet. 

Hur ska du sätta din prägel på pastoratet?

– Det är alldeles för svårt att säga men det första som jag kommer göra är att lyssna och prata med så många människor som möjligt för att få mig en bild av pastoratet. 

Han fick beskedet i början av veckan och har inte skapat sig någon bild än. 

– Jag har inte hunnit så långt. Det blev i stort sett klart i måndags och det har varit en process som har gått väldigt fort. Jag bor i Västervik och kommer skaffa mig en övernattningslägenhet i Hultsfred. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt