Annons:

Fyra vräkta barn i Hultsfreds kommun: ”Kunde ha varit fler”

Per-Inge Pettersson menar att fler barn kunde ha blivit vräkta i Hultsfreds kommun om det inte vore för det goda samarbetet med Hultsfreds Bostäder och socialförvaltningen. Foto: Ossian Mathiasson

Fyra vräkta barn i Hultsfreds kommun: ”Kunde ha varit fler”

Antalet vräkta barn ökade i Kalmar län med mer än 100 procent under 2018. I Hultsfreds kommun vräktes fyra barn.
– Det hade blivit fler vräkta barn om vi inte hade haft ett så gott samarbete mellan socialförvaltningen och Hultsfreds Bostäder, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Trenden har under de senaste åren visat att allt färre tvingas lämna sina hem men nu är tonläget helt annorlunda. 

Under 2018 var det 20 barn som vräktes i tio olika familjer i Kalmar län, vilket går att jämföra med nio vräkta barn i fem familjer 2017. 

"Hade blivit fler om vi inte..."

Fyra av de 20 vräkta barnen är hemmahörande i Hultsfreds kommun och Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande, tror att siffran över antalet vräkta barn hade varit högre om det inte funnits en god kommunikation mellan socialförvaltningen och Hultsfreds Bostäder. 

– Så fort det är småbarnsföräldrar som har problem med att betala hyran och Hultsfreds Bostäder vill ta det vidare till Kronofogden så ska det finnas en kontakt med socialförvaltningen. Det krävs att vi gör en gemensam lösning för att minimera risken för att vräka familjer med småbarn i Hultsfreds kommun, säger Per-Inge Pettersson och fortsätter:

– Det hade blivit fler vräkta barn om vi inte hade haft ett så gott samarbete mellan socialförvaltningen och Hultsfreds Bostäder.

Han berättar att Hultsfreds Bostäder, som är den största hyresvärden, ska undersöka ärenden så att de inte går vidare till Kronofogden per automatik och att indrivning kan se. 

– Man behöver veta vad det är för familj och om det är barn i sammanhanget. Vi måste vara extra observanta på småbarnsfamiljer, säger Pettersson. 

"Måste se upp"

Sedan 2008 finns en nollvision för vräkningar av barnfamiljer i Sverige och det dystra trendbrottet oroar Kronofogden som tror att problemet kan bli större om konjunkturen fortsätter att peka nedåt. 

– Hultsfreds kommun har en relativt stor arbetslöshet, framför allt bland utrikesfödda. Det är inte konstigt att just vi måste se upp med sådana saker. 

Hur jobbar ni vidare med frågan gällande vräkta barn?

– Vet man om varandra så hittar man alltid bra lösningar. Familjen själv kan vilja ta hjälp och förvaltningen hjälper till så att hyresvärden får sina pengar och inte behöver vräka. 

Fyra barn blev vräkta i Hultsfreds kommun 2018, vad tänker du kring det?

– Det hade troligtvis varit en högre siffra om vi inte hade samverkat så här bra. 

Det är inget som gör dig orolig? 

– Det hade varit högre om vi inte hade pratat med varandra och hittat lösningar för varje individuell familj. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt