Annons:

Tumören upptäcktes först ett år senare – nu anmäls händelsen

Region Kalmar har anmält en försenad diagnos till IVO. Foto: MostPhotos/Genrebild

Tumören upptäcktes först ett år senare – nu anmäls händelsen

En man i 70-årsåldern sökte vård vid upprepade tillfällen – men det tog ändå ett år innan tumören i magsäcken upptäcktes. Nu anmäls händelsen till IVO.

Annons:

Mannen sökte vård på en hälsocentral med flera symptom. Han hade bland annat nytillkommet illamående, sveda i magtrakten och problem med sömnen. Symptomlindrande behandling inleddes utan klar effekt.

Med tiden blev tillståndet värre med kräkningar, svart avföring och sjunkande blodvärde. Upprepade provtagningar visade inte på förekomst av blod i avföringen. Behandling sattes in med järntabletter och läkemedel mot misstänkt magsår men orsaken till symtomen utreddes inte tillräckligt.

Led i ett år

Symptomen fortsatte under nästan ett års tid innan en läkare skickade remiss för gastroskopiundersökning av magsäcken där en stor tumör upptäcktes.

Fortsatt utredning gav först misstanke om dottertumörer men utredningen har hittills inte kunnat bekräfta att det rör en elakartad tumör och en operation planeras för att avlägsna tumören.

Det långdragna förloppet hade kunnat undvikas om en skyndsam utredning påbörjats redan när det fanns klara tecken till blödning då blodvärdet försämrades. Fördröjningen har medfört att behandlingen försvårats och händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt