Annons:

Läkare anmäls – anses vara en risk för patienter

En läkare anmäls eftersom läkaren kan vara en risk för patienterna. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Läkare anmäls – anses vara en risk för patienter

En läkare inom primärvårdsförvaltningen i Region Kalmar län anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Läkaren anses vara en risk för patienter.

Annons:

I pressmeddelandet skriver Region Kalmar län att en läkare anmälts som riskindivid till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter flera lex Maria-fall.

"Läkaren har varit ansvarig för handläggningen vid flera händelser som har anmälts enligt lex Maria och som medfört allvarlig vårdskada eller risk för allvarlig vårdskada. Det rör fyra händelser som inträffat under åren 2015-2018. Vid den senaste tillfället avstod läkaren att remittera en patient enligt riktlinjer trots förhöjning av blodprovet PSA. Senare utredning visade prostatacancer", skriver Region Kalmar län.

I två tidigare händelser har läkaren dröjt lång tid eller avstått från att remittera patienter med cancermisstänkta symtom eller undersökningsfynd. Senare påvisades i det ena fallet tjocktarmscancer och i det andra fallet bröstcancer med dottertumörer.

Vid en annan händelse avstod läkaren från fortsatt utredning av smärta i underbenet trots att en riskmarkör för blodpropp påvisades i provtagningen. I det fallet tillstötte senare i förloppet blodproppar i lungorna.

Vårdgivaren finner att läkaren vid flera tillfällen inte har agerat i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver chefsläkaren Mattias Alvunger i ett pressmeddelandet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt