Annons:

Nytt knep från bedragarna – utger sig för att vara mäklare

Bedragare hittar hela tiden nya knep – nu utger de sig för att vara mäklare. Foto: Pixabay

Nytt knep från bedragarna – utger sig för att vara mäklare

Bedrägerier blir, dessvärre, allt mer vanligt. Nu har bedragare hittat ett nytt knep – de utger sig för att vara mäklare.
Nu varnar polisen i region syd för fenomenet.

Annons:

Att bedragare falskeligen påstår sig att vara mäklare är den senaste kreativa metod som används för att lura personer med. 

Polisen i region syd har fått in flera nya bedrägeriärenden där målgruppen är person som ska sälja sina bostäder.

– Antagligen kollar bedragarna upp vilka hus som är till försäljning. Sedan ringer de upp ägaren och säger att den ansvariga mäklaren blivit sjuk och att det nu är uppringaren som ska sälja huset, säger Thomas Johansson, gruppchef på bedrägerienheten i region Syd, till SVT Nyheter Småland.

Under samtalen uppmanas försäljaren att uppge sina personliga bankuppgifter. Om bedragaren kommit över några pengar är oklart.

– Vi ser en stor uppfinningsrikedom inom kategorin ”vishing”, alltså där bedragaren ringer upp folk för att be dem identifiera sig genom att logga in med bank-id eller bankdosa, säger Thomas Johansson.

Sex personer sitter i dag häktade i region syd för telefonbedrägerier. De har varit aktiva i hela södra Sverige och kommit över stora belopp.

– Vi ser att huvudmännen bakom dessa ärenden har kopplingar till den grova organiserade kriminaliteten i Malmö, till såväl dödsskjutningar som vapen- och narkotikahandel, säger Thomas Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt