Annons:

Arbetsmiljöverket ställer hårdare krav på vårdpersonalens kläder

Hemtjänstpersonalen i Hultsfreds kommun måste byta arbetskläder varje dag sedan Arbetsmiljöverkets nya regler trädit i kraft. Foto: MostPhotos

Arbetsmiljöverket ställer hårdare krav på vårdpersonalens kläder

Det ställs hårdare krav på hur hemtjänstpersonalens arbetskläder ska skötas framöver sedan Arbetsmiljöverkets nya regler började gälla från november förra året.
Det innebär att Kristdemokraternas motion om arbetskläder för vårdpersonal anses vara besvarad.

Annons:

KD-politikerna Åke Nilsson och Lennart Davidsson lämnade strax före valet in en motion angående arbetskläder för vårdpersonal och vill att Hultsfreds kommun ser över systemet för arbetskläder för vårdpersonal samt räknar upp ersättningsbeloppet. 

Socialförvaltningen har i början av året fått i uppdraget att se över riktlinjer och rutiner för inköp av arbetskläder på grund av nya regler från Arbetsmiljöverket och nya föreskrifter från socialstyrelsen. 

Arbetskläder ska bytas dagligen

De nya reglerna pekar på vikten av att kläder byts dagligen och att ombytet från privata kläder till arbetskläder sker på arbetsplatsen. 

”Ett alternativ med hänsyn till de nya föreskrifterna är att leasa arbetskläder och tvätt förutsatt att det finns en bredd på urvalet. Oavsett vilket alternativ som kommer att gälla så kommer det att innebära en ökad kostnad vilket blir en fråga inför budget 2020”, skriver socialchefen Ann-Gret Sillén i sitt yttrande på motionen. 

Både socialnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott har därmed föreslagit kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att motionen vara besvarad i och med pågående översyn utifrån nya regler från Arbetsmiljöverket. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt