Annons:

Nytt EU-beslut kan sätta stopp för vegoburgare och sojakorvar

Bara de produkter som innehåller riktigt kött ska få kallas vegoburgare och sojakorvar, enligt ett beslut i EU.

Nytt EU-beslut kan sätta stopp för vegoburgare och sojakorvar

Ett nytt EU-beslut kan sätta stopp för vegetariska produkter som anspelar på charknamn, som exempelvis vegofärs eller sojakorv. EU:s jordbrukskommitté har röstat igenom ett förslag om att endast livsmedel som faktiskt innehåller kött får kallas för bland annat korv, färs och burgare.

Annons:

Förslaget innebär att många produkter på marknaden kan tvingas byta namn år 2020.

Jørgen Dohrmann, från Dansk Folkeparti, sitter i kommittén och säger till danska medier att det handlar om att man vill förhindra att människor vilseleds samt motverka falsk marknadsföring.

– Det måste tydligare definieras vad som är kött och vad som är växter. Man kan inte kalla det till exempel hamburgare eller färs som inte innehåller kött. Då skickar du fel signaler till konsumenterna om vad de köper, säger han till danska TV2.

Förslaget är ett bakslag för växtbaserad mat menar kritiker, däribland EVU, European Vegetarian Union. Organisationen menar att konsumenter medvetet väljer växtbaserade produkter och att ord som burgare och korv snarare hjälper till att informera om att det är ett köttfritt alternativ.

Europgroup for animals har också kritiserat förslaget på Twitter. 

Förslaget har än så länge bara röstats igenom i jordbrukskommittén. Förslaget måste även godkännas i Europaparlamentet för att bli verklighet, vilket kan ske tidigast i slutet av maj.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt