Annons:

PATIENT AVLED EFTER ATT HA KRÄKTS BLOD – IVO AVSLUTAR ÄRENDET

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat en lex Maria-anmälan som rört en vårdgivare i Hultsfred och avslutar nu ärendet. Foto: Pixabay

PATIENT AVLED EFTER ATT HA KRÄKTS BLOD – IVO AVSLUTAR ÄRENDET

En patient som ramlade och kräktes blod på ett äldreboende i Hultsfred skickades inte till sjukhus direkt. Dagen efter kräktes personen blod igen och avled på sjukhus.

Annons:

Anmälan handlar om en patient som hade ramlat omkull på ett äldreboende i Hultsfreds kommun och kräktes blod på natten men mådde efter omständigheterna bra. Hälso- och sjukvårdspersonalen bedömde efter telefonkontakt med omsorgspersonalen att patienten kunde vara kvar hemma med extra tillsyn. Efterföljande dag mådde patienten sämre och kräktes blod på nytt.

Efter tillsyn av hälso- och sjukvårdspersonalen fick patienten åka ambulans till sjukhuset där personen senare avled. Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), enligt lex Maria. 

IVO avslutar ärendet

Av utredningen framgår att patienten hade kräkts blod vid ett tidigare tillfälle, vilket föranlett sjukhusvård. Man fann att patienten hade ett par sjukdomstillstånd i matstrupen och det saknades en samordnad individuell plan för patienten, vilket hade tydliggjort vilka åtgärder som personalen skulle vidta om patienten åter skulle kräkas blod. 

Vårdgivaren har vidtagit åtgärder som att det ska säkerställas att en samordnad individuell plan finns upprättad för samtliga personer som är inskrivna i hemsjukvården och att personalen ska få information om vikten av tydliga journalanteckningar avseende beslut och bedömningar.  

IVO konstaterar att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som behövts och avslutar ärendet. 

Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser i utredningen som rimliga och det har vidtagits åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt