Annons:

Stort lyft i ny företagsrankning för Hultsfred

Det går uppåt för Hultsfreds kommun i SKL:s årliga mätning av kommunernas service mot företag i öppna jämförelser om företagsklimat. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Stort lyft i ny företagsrankning för Hultsfred

SKL:s öppna jämförelser om företagsklimat är positiv läsning för Hultsfreds kommun som klättrar 53 placeringar och landar på plats 52.

Annons:

Det är sjätte gången som SKL rankar kommunerna i landet när det gäller hanteringen av vissa verksamhetsområden och faktum är att enkäten, som ligger till grund för rankingen, har skickats ut till företag som varit i kontakt med kommunen under året. 

De får bedöma servicen inom sex myndighetsområden, det vill säga brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd, och besvara frågor om respektive kommuns service vad gäller information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. 

Företagarna betygsätter kommunen mellan 1-10 och därefter räknar man fram det index som kallas NKI (Nöjd Kund Index). Skalan går från 1-100 och kommer man över 80 bedöms det som bra. 

Klättrar över 50 placeringar

Förra året kom Hultsfreds kommun på plats 105 med ett NKI på 69 och nu är läget ett annat. De klättar över 50 placeringar och kommer på plats 52 i SKL:s mätning av kommunernas service mot företag och fick ett NKI på 76. 

”Det är väldigt glädjande att vi har förbättrat både vårt resultat och vår placering så mycket”, säger Anders Kindström, tillfällig näringslivsstrateg, till Hultsfreds kommuns hemsida. 

Snittet för alla kommuner som deltog är 72 i NKI, vilket innebär att Hultsfred ligger över genomsnittet. 184 kommuner och elva gemensamma förvaltningar eller förbund har deltagit i undersökningen. 

När det gäller tre av sex områden (brandskydd, markupplåtelse och serveringstillstånd) har det kommit in för få svar för att ett värde ska kunna tas fram för Hultsfreds kommun.

"Positiv utveckling"

Hultsfreds och Vimmerbys gemensamma miljö- och byggnadsförvaltning ansvarar för myndighetsområdena bygglov, livsmedelskontroll samt miljö- och hälsoskydd. Alla tre områden förbättrar sina NKI-värden markant jämfört med 2017. Livsmedelskontrollen och bygglov får högt NKI. Miljö- och hälsoskydd får godkänt NKI men är precis på gränsen till ett högt NKI. De får ett totalt NKI på 72, vilket är en stor förbättring jämfört med förra året då NKI låg på 65. 

”Det är ett bra resultat och en positiv utveckling som vi är stolta över. Extra roligt är att vårt NKI för bygglov är betydligt bättre än det genomsnittliga NKI-värdet i Sverige. Det känns bra att företagarna upplever vår service bättre, säger miljö- och byggnadschefen Anders Helgée.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt