Annons:

Kommunen slår tillbaka:

Att städa upp på industriområdet i Hultsfred är en fråga för hyresvärdarna som kan ställa krav på hyresgästerna, enligt politikerna. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen slår tillbaka: "Hyresvärdarna ska hålla koll och sätta krav"

Nedskräpningen på Hultsfredsområdet är omfattande och får många att reagera. Politikerna är tydliga med att poängtera att det inte är kommunens sak att stå för det som Inge Hyckenberg begär.
– Att kommunen ska åka dit och placera en container är horribelt. Det kan vi inte göra, säger Åke Nilsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Tidigare i dag rapporterade Dagens Hultsfred om all nedskräpning på Hultsfredsområdet, industriområdet där många företag har sin verksamhet. 

Det ligger skräp överallt och av alla dess slag, bland annat skrotbilar, bildelar, möbler, vitvaror, virke, plast och miljöfarligt avfall. 

Rexsvarvens ägare Inge Hyckenberg önskar att Hultsfreds kommun gör något åt problemet.

”Man kan gott ställa hit en container och tömma den för att få ordning på området. Jag åker ofta runt med kunder på området och de tycker att det ser förfärligt ut. Är det skitigt på ett ställe fortsätter folk att slänga skräp där”, sa Inge Hyckenberg till Dagens Hultsfred då. 

"Absolut inte bra"

Kristdemokraternas Åke Nilsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, tar avstånd från just det uttalandet och menar att det inte är möjligt.

– Skulle kommunen särskilt gynna företag som inte sköter sig? Andra företag får, som ordningen föreskriver, själva ta hand om sitt avfall. Det är inte kommunens sak att stå för det som han begär. Vem är det egentligen som hyr ut till oseriösa företag? Hyresvärden har säkert påtryckningsmöjligheter att se till att få sin hyra och då borde man också kunna kräva att hyresgästen sköter sig i annat avseende, säger Åke Nilsson. 

Han säger också att det är ett stort industriområde där Hultsfreds kommun kan hjälpa till på ett visst sätt för att ta steg i rätt riktning.

– Just nu är det svårt att veta var gränserna går men om man gör om detaljplanen och infrastrukturen så blir det lättare. Då är det upp till varje fastighetsägare att påtala vem som har ansvaret och vara mer noggrann och tydligt. Det flyter omkring och saknas ordning nu, säger Åke Nilsson och fortsätter:

– Hyresvärdarna ska hålla kolla och sätta krav på hyresgästerna. Vi kan inte syssla med att ställa dit en container.

Hur ser du på nedskräpningen på området?

– Det är absolut inte bra och högst beklagligt. Problematiken med nedskräpningen börjar bli väl sorglig.

"Ett problem som har ökat"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) är inne på samma linje som Åke Nilsson och menar att kommunen inte ska ha det som sitt ansvarsområde. 

– I och med att det är privat mark måste fastighetsägarna ta sitt ansvar för marken och sina egna hyresgäster. Vi tar ansvar för de kommunala markerna och vi kan inte med skattemedel städa bort skräp på privat mark, säger Lars Rosander. 

Hur ser du på nedskräpningen i stort i Hultsfreds kommun?

– Jag tror inte att det är värre här än på andra håll i landet. Rent generellt är det ett problem som har ökat de senaste åren och det är tråkigt att se allt skräp utmed vägarna. Det ger ett dåligt intryck. Det måste göras några åtgärder i samhället för att motverka det. Det är inte bara här, det är generellt och kanske ännu mer i storstäderna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt