Annons:

Länet: Slakteri skållade kycklingar levande – dras inför rätta

Guldfågeln åtalsanmäls av Länsstyrelsen i Kalmar län efter att flera levande kycklingar skållats i hett vatten i företagets kycklingslakteri på Öland. Det skriver SVT Nyheter Småland på sin hemsida.

Annons:

Vid fyra olika tillfällen förra året hade Livsmedelsverkets veterinärer inspektioner som visade att minst tio kycklingar skållats levande efter att något gått fel i slaktprocessen. Inegn mäkrte att kycklingarna fortfarande levde när de sattes ner i det heta vattner. Enligt veterinärerna har det varit ett oerhört lidande för djuren. 

”Det är sånt som inte får förekomma, att djur som inte är döda går vidare till “skållen”. Det är djurskyddsmässigt inte acceptabelt”, säger Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, till SVT Nyheter Småland. 

"Vi har gjort fel"

Detta leder till att Länsstyrelsen i Kalmar län åtalsanmäler Guldfågelns kycklingslakteri för brott mot djurskyddslagen och de dras inför rätta. 

”Vi har en djurskyddslagstiftning som ska garantera att djuren ska behandlas väl. Och får man indikationer på att så inte varit fallet, även om ingen gjort det med flit, så behöver myndigheterna ta det här vidare”, säger Lotta Berg.

Guldfågelns vd Peter Andersson säger följande till TT:

”Vi har gjort fel. Det här handlar om tio kycklingar på en och en halv månad våren 2018. Vi ser mycket allvarligt på det här”, säger Peter Andersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt