Annons:

Patient med hjärntumör fick vänta på operation – brevet kom aldrig fram

Sjukhuset skickade remiss om operation med post - brevet kom aldrig fram

Patient med hjärntumör fick vänta på operation – brevet kom aldrig fram

En patient diagnostiserades med hjärntumör och behövde opereras i Linköping. Diagnosen skickades med post till neurokirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Brevet kom aldrig fram.

Annons:

Patienten besökte Västerviks sjukhus och där konstaterades att ett ingrepp måste göras för att hjälpa patienten. Sjukhuset skickade en remiss om att en operation måste göras till universitetssjukhuset i Linköping. Det var inte heller någon som i inledningsskedet efterfrågade varför remissen inte kom fram och varför behandlingen fördröjts. Efter sju veckor uppmärksammades att remissen inte nått sin mottagare, och det kan ha betydelse för hur prognosen ser ut för patienten.

Region Kalmar län har lämnat in en anmälan till IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg). Vårdgivaren har också vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen.

Vårdgivaren har skrivit ner följande händelser:

  • Remissen skickades endast med post
  • Det fanns inget bevakningssystem för att kontrollera att remissen kommit fram till mottagaren

Därför har vårdgivaren startat med att skicka remisser digitalt, med post och fax. Neurologisjuksköterskan ska ringa och kontrollera med Linköpings universitetssjukhus att remissen kommit fram, en vecka efter att man har skickat remissen.

IVO anser att vårdgivaren har vidtagit rätt åtgärder och avslutar ärendet.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt