Annons:

Företagaren kan inte göra något: ”Begår brott om jag tar bort andras grejer”

Inge Hyckenberg anser att han inte kan städa upp på industriområdet utan att det är kommunens ansvar. Foto: Ossian Mathiasson

Företagaren kan inte göra något: ”Begår brott om jag tar bort andras grejer”

Nedskräpningen på industriområdet i Hultsfred är stor. En av fastighetsägarna på området, Inge Hyckenberg, står fast vid åsikt att ansvarsbördan vilar på Hultsfreds kommuns axlar.
– Kommunen kan väl inte kräva att en fastighetsägare ska begå brott, säger han till DH.

Annons:

Det var i förra veckan som Dagens Hultsfred rapporterade om att Inge Hyckenberg hade ledsnat på all nedskräpning på industriområdet och ansåg att Hultsfreds kommun skulle ställa dit en container och samla ihop skräpet för att få ordning på problemet. 

Kommunens replik lät inte vänta på sig då Kristdemokraten Åke Nilsson och Centerpartisten Lars Rosander slog tillbaka och poängterade att det inte är kommunens ansvar. 

”Skulle kommunen särskilt gynna företag som inte sköter sig? Andra företag får, som ordningen föreskriver, själva ta hand om sitt avfall. Det är inte kommunens sak att stå för det som han begär. Vem är det egentligen som hyr ut till oseriösa företag? Hyresvärden har säkert påtryckningsmöjligheter att se till att få sin hyra och då borde man också kunna kräva att hyresgästen sköter sig i annat avseende”, sa Åke Nilsson då.

"Det är egenmäktigt förfarande

Nu väljer Hyckenberg att avlägga en ny kommentar i ärendet – och står fast vid att nedskärpningen är kommunens ansvar. 

– Om de nu kräver att jag ska ta bort andras grejer från tomten eller tomterna så begår jag brott. Om jag tar bort någons bil så är det till exempel egenmäktigt förfarande. Kommunen ska i första hand gå på den som har skräpat ner, säger Inge Hyckenberg. 

Men kommunen säger att det är privat mark och att de inte kan göra något?

– Det är kommunens sak. Både jag som företagare och kommunen kan säga till hyresgästerna men tar de inte bort det så är kommunen den enda som har rätt att ta bort bilar.

Varför kan kommunen göra det?

– Kommunen har ett speciellt tillstånd för det. Jag har också pratat med polisen som säger att jag inte ska röra någon bil. Kommunen kan inte kräva att vi fastighetsägare ska köra bort skrotbilarna. 

Hur vill du lösa all annan nedskräpning?

– Jag har inte fått något svar på det än. Det ligger massa skräp och det är i första hand personen som har skräpat ner som är ansvarig, då får miljö- och byggnadsförvaltningen gå på dem först, säger han och fortsätter:

– Vi har en annan sak som är jävligt farlig. Om en bil står och läcker olja så blir det saneringskostnader som faller på fastighetsägaren. Därför vill vi inte att det står några skrotbilar på vår mark. 

Vad är din tanke kring fortsättningen i ärendet?

– Fortsättningen är att kommunen ska kräva att hyresgästerna städar efter sin verksamhet. Och vi ska inte glömma en sak, även kommunen är fastighetsägare på området. Det ligger lika mycket skit på deras område. 

Kan du göra något som fastighetsägare på området?

– Jag har inte rätt att rota i andras grejer, det är egenmäktigt förfarande. 

Du kunde inte ha tänkt en gång extra vid val av hyresgäster?

– Då ställer jag frågan så här, ska jag förlora hyresintäkter på grund av att hyresgästerna skiter ner och kommunen kräver att jag ska säga upp dem som hyresgäster. Så kan de inte göra. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt