Annons:

Nytt avtal för 10 000 brandmän – lönerna höjs

10 000 deltidsbrandmän omfattas av den nya uppgörelsen. Foto: MostPhotos

Nytt avtal för 10 000 brandmän – lönerna höjs

SKL och Sobona har tecknat ett treårigt avtal me Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision. Som en följd av avtalet får 10 000 deltidsanställda brandmän högre lön.

Annons:

Avtalet innehåller flera delar som syftar till att locka fler tillyrket och bland annat höjs ersättningen för beredskapen.

– Ersättningen när beredskapsbrandmännen är i tjänst och rycker ut på larm höjs under den första timmen. Utöver det höjs beredskapsersättningen extra under sommarveckorna och det införs en helt ny ersättning när arbetstagare tar på sig extra beredskapspass utöver de ordinarie, säger Ulf Olsson, vice ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

 "Ska vara enkelt"

En annan nyhet är att ersättningen höjs för arbetspass som överstiger 8 timmar. SKL menar att avtalet ökar möjligheten för landets räddningstjänster att rekrytera personal.

− En större flexibilitet i förläggningen möjliggör för beredskapsbrandmännen att kunna ta beredskap på dagar, kvällar, helger och/eller nätter och inte enbart veckovis. Det ska vara enkelt att kunna kombinera tjänsten som beredskapsbrandman med såväl ordinarie arbete som föräldraskap, studier och fritid, säger Joakim Larsson, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Fakta

Här är avtalet i detalj:

  • Beredskapsersättningen höjs med 2,3 procent, dvs det märke som industriavtalet satt för löneökningar på svensk arbetsmarknad.
  • Den extra ersättningen som betalas ut under sommaren höjs från 35 till 40 procent av beredskapsersättningen per timme.
  • Det införs ett tillägg med 30 procent av beredskapsersättningen per timme när arbetstagare tar på sig extra beredskap med kort varsel, t ex hoppar in för sjuk kollega.
  • Ersättningen vid larm höjs under den första timmen från 175 till 180 procent av timlönen från och med 1 november 2020.
  • Det införs en förhöjd larmersättning med 155 procent av timlönen när arbetspasset överstiger 8 timmar. Denna ersättning höjs ytterligare den 1 november 2020, från 155 till 180 procent.
  • Ersättning vid nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom i RiB-anställningen betalas ut i ytterligare 60 dagar, totalt 180 dagar.
  • Arbetstagaren får ersättning för tidsåtgången i samband med fysiska tester.

Det införs en möjlighet att träffa lokalt kollektivavtal alternativt enskild överenskommelse om ersättning för kostnader som arbetstagaren har i samband med beredskapsanställningen.

Centrala parter är överens om att gemensamt lyfta fram möjligheten att arbeta som beredskapsbrandman som något attraktivt och meriterande. Syftet att underlätta möjligheten att rekrytera och behålla personal.

Det nya avtalet ger kommunerna fortsatt möjlighet att kombinationsanställa medarbetare som redan har en anställning i kommunen. Till exempel att en undersköterska på ett äldreboende också jobbar som beredskapsbrandman. Räddningstjänsten får tillgång till fler beredskapsbrandmän samtidigt som medarbetaren utvecklar och utnyttjar sin kompetens.

Källa: SKL

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt