Annons:

Person på förskola drabbad av smittsam sjukdom – alla på avdelningen testas

En person på en förskola i Vimmerby kommun har konstaterats med den smittsamma sjukdomen Hepatit A. Foto: MostPhotos/Genrebild

Person på förskola drabbad av smittsam sjukdom – alla på avdelningen testas

Det är en person med koppling till en förskola i Vimmerby kommun som i går torsdag, konstaterades lida av Hepatit A. I dag fredag kommer alla barnen på den berörda avdelningen att testas så att de inte bär på sjukdomen.
– Anledningen till att vi testar förskolebarnen är att de oftast inte visar någon symptom men att de kan sprida smittan vidare, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin, vid Region Kalmar.

Annons:

Hepatit A är en lindrigare sjukdom än hepatit B och C. Den är inte kronisk och läker ut av sig självt.

– Vissa behöver ha sjukhusvård för att bli friska. Barn brukar kunna läka ut själva, säger Lisa Labbé Sandelin.

Anledningen till att alla förskolebarn på avdelningen ska testas är att sjukdomen räknas som en allvarlig sjukdom.

– Vi testar alla barn så att de inte är tysta smittbärare. Oftast visar de själva inte någon symptom på att de bär på sjukdomen, men de kan smitta andra.

Liten risk

Hon ser dock risken som liten att fler än det fall som upptäcktes i går kommer att upptäckas vid förskolan.

– Vi brukar alltid göra omfattande kartläggning när man hittat en smittad person, vem som kan ha mött vem och så vidare, säger Lisa Labbé Sandelin.

Familjemedlemmar till barn och personal omfattas inte av provtagningen i dagsläget. Det kan dock bli aktuellt om ytterligare fall konstateras. En person som utsatts för smitta kan skyddas av vaccin om det ger inom två veckor från händelsen. Smittämnet har förekommit på förskolan för mer än två veckor sedan och det medför att Region Kalmar inte vidtar den åtgärden. 

Fakta

HEPATIT A

Hepatit A orsakas av ett virus som ger inflammation i levern och oftast även gulsot. Viruset finns i avföring och sprids ofta genom mat och vatten som förorenats. Smittan kan också spridas från person till person. Barn i förskoleåldern kan vara infekterade helt utan symtom, men kan ändå vara smittsamma. Infektionen läker utan behandling och man blir i regel helt frisk igen.

Den som är fullvaccinerad mot hepatit A eller den som har haft hepatit A tidigare har ett livslångt skydd mot sjukdomen.

Fakta: Region Kalmar

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt