Annons:

ALLVARLIG KRITIK MOT DJURÄGARE I HULTSFRED – IGEN

Många kor i besättningen är avmagrade. Foto: Pixabay/Genrebild

ALLVARLIG KRITIK MOT DJURÄGARE I HULTSFRED – IGEN

En djurhållare i norra delen av Hultsfreds kommun får hela elva krav på sig från Länsstyrelsen. Det handlar bland annat om att korna ska få tillräckligt med mat och hållas rena.
Det är inte första gången som personen får kritik. Fem gånger på fyra år har Länsstyrelsen krävt att djurägaren ska se till att djuren inte magrar.

Annons:

Det var inte många saker som Länsstyrelsen var nöjd med vid inspektionen i början av mars – och det är samma visa som vid de tidigare inspektionerna. Vid varje inspektion, totalt fem stycken, har Länsstyrelsen kritiserat personalstyrkan, bristande tillsyn, utfodringen, renheten och stallutrymmet. Vid alla fem inspektioner har djuren varit magra.

"Direkt relaterade till djurens skötsel"

Vid senaste inspektionen upptäckte Länsstyrelsen att bara enstaka problem åtgärdats.

”Bristerna var av allvarlig karaktär och direkt relaterade till djurens skötsel och välbefinnande. Länsstyrelsen gjorde bedömningen att personalstyrkan inte var tillräcklig eller att den inte har tillräckliga kunskaper. Tillsynen av djuren bedömdes som bristfällig. Länsstyrelsen kunde konstatera att flera av de brister som påpekats tidigare inte har åtgärdats, eller har återkommit. Det hade även tillkommit brister gällande kalvarnas utfodring”, skriver Länsstyrelsen i sin kontrollrapport.

Djurägaren har fått möjlighet att yttra sig, men bara meddelat att han köpt in mer foder.

"Man måste agera"

Myndigheten skärper nu tonen:

”Länsstyrelsen ser allvarligt på att djur i din besättning inte ges den tillsyn, vård och utfodring som de behöver. Med tillräcklig tillsyn menas inte bara att man ska se djuren varje dag, man måste också agera utifrån det man ser. Om man tex. ser att djur magrar av, har diarré, får pälsavfall på stora delar av kroppen, blir mobbade eller smutsiga så måste man vidta åtgärder kring det", skriver man i rapporten. 

Trots den upprepade och mycket allvarliga kritiken får mannen behålla ansvaret för djuren. Länsstyrelsen ställer elva olika krav på verksamheten som ska åtgärdas omedelbart. Om det inte görs kommer Länsstyrelsen vidta ytterligare åtgärder, såsom omhändertagande av djur och/eller förbud mot att ha hand om djur.

Beslutet kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt