Annons:

  • Parken runt en 650 år gammal slottsruin invigdes

    Dan Nilsson klippte bandet när han invigde parken runt Slottsruinen

  • Parken runt en 650 år gammal slottsruin invigdes

    Många kom för att se invigningen

  • Parken runt en 650 år gammal slottsruin invigdes

    Landskapsarkitekt Sofia Hjertqvist och Dan Nilsson

  • Parken runt en 650 år gammal slottsruin invigdes

    En lur i parken

  • Parken runt en 650 år gammal slottsruin invigdes

    Efter invigningen blev det bullfest

Parken runt en 650 år gammal slottsruin invigdes

Stegeholms slott byggdes på 1360-talet. Nu är det bara en ruin som återstår av det forna slottet. Runt ruinen har det i flera år pågått ett arbete med att förändra parken runt den gamla borgen för att lyfta fram den på ett bättre sätt. I tisdags var arbetet klart och under tisdagskvällen invigdes Slottsholmsparken.

Annons:

Slottsruinen i Västervik präglas av historia. Här finns det som en gång var Västerviks vagga. Det var hit som befolkningen flyttades från Gamleby, på mitten av 1300-talet. Under tiden som Stegeholms slott funnits har den och staden Västervik utsatts för flera förstörande bränder, av danskarna som år 1677 brände ner borgen för sista gången. Därefter har den inte återuppbyggts.

Det är den historien runt omkring Slottsruinen som planarkitekter och stadsarkitekter arbetat för att gestalta och få de som kommer hit att tänka på hur det en gång i tiden sett ut, vid det vi dag kallar Slottsholmen.

– Här har arkeologer hittat mycket i marken både i, utanför och i vattnet runt slottsruinen. Runt om i parken finns det informationsskyltar som berättar om vilka fynd som har gjorts, sa stadsarkitekt Ulla-Britta Stävmark Andersson.

"En plats för möten"

Andra förändringar som gjorts i parken är att man tagit bort träden, så att ruinen framträder. Man har anlagt rabatter med perenner, placerat ut en toalett i parken och byggt bänkar och bord i parken.

– Det är en plats för möten. Möten i olika former, för många som under Visfestivalen eller möten mellan två personer som har en kaffekorg med sig.

Hon berättade också om de skulpturer som placerats ut i parken. Runt ruinen har det placerats ut flera rostiga små metallformationer.

– Det är för belysning under hösten. Det ska glittra i ruinen som av vatten som speglar sig, sa Ulla-Britta.

Dan Nilsson invigde parken

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) invigde parken genom att klippa det blåa och gula bandet.

– Det känns härligt att ha denna förmånen att stå här idag. Vi kunde inte drömma om hur fint det skulle komma att bli, när vi bestämde oss för att göra om parken runt ruinen. Det här är Västerviksbornas park ta vara på den och var rädd om den, sa Dan Nilsson.

Arbetet med området runt Slottsholmen är ännu inte klart det finns mer som ska göras.

– Kommunstyrelsen har idag beslutat om att fortsätta arbetet med att utveckla området.

Efter invigningen bjöd kommunen på kaffe, saft och bullar till de hundratals personer som kommit för att se invigningen av parken. De som ville testa sina kunskaper kunde göra det genom att gå en tipspromenad och svara på kluriga frågor.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt