Annons:

Patient sköt sig själv på psykiatrin – nu lex Maria-anmäls händelsen

Patienten sköt sig själv på vårdavdelningen i Kalmar och nu anmäler regionen händelsen till IVO. Foto: MostPhotos

Patient sköt sig själv på psykiatrin – nu lex Maria-anmäls händelsen

En patient sköt sig själv inne på psykiatrin i Kalmar. Nu gör regionen en anmälan enligt lex Maria.

Annons:

Det var i maj i år som det tragiska inträffade. En man i 60-årsåldern sköt sig själv inne på psykiatriska kliniken i Kalmar. En internutredning av patientens självmord har gjorts och nu anmäler chefläkaren Charlotta Brunner händelsen enligt lex Maria.

Patienten hade haft en sporadisk kontakt med psykiatrin och hade vårdats inneligande under en period enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Mot slutet av vårdtiden bedömdes patienten som förbättrad och fortsatt kontakt med öppen psykiatrisk tvångsvård planerades.

I ett pressmeddelande skriver Region Kalmar län att patienten i samband med en permission sannolikt medförde ett vapen in på avdelningen. Med det vapnet tog han sedan sitt liv.

En internutredning har gjorts och den kommer fram till att suicidriskbedömningarna som glesades ut i slutet av vårdtiden är att betrakta som en risksituation men inte som en vårdskada.

Hamnade i en gråzon

Att patienten lyckades få in ett vapen på avdelningen är att betrakta som en risksituation, men inte något som vården orsakat eller kunnat förebygga. 

"Det finns inget lagligt stöd att genomföra generella kroppsvisitationer. Det måste ske utifrån Lag om psykiatrisk tvångsvård. Beslut fattas då av chefsöverläkare utifrån varje enskild situation", skriver regionen. 

Däremot bedömer vårdgivaren att den gråzon patienten hamnade i medfört en risksituation. Patienten hade nämligen under vårdtiden dömts för ofredande och olaga hot. Han straffades med skyddstillsyn med psykiatrisk behandling som Frivården i samråd med psykiater fann nödvändig.

Vården ansåg dock att rättspsykiatrisk vård hade varit det optimala för patienten. Nu kommer även IVO att utreda händelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt