Annons:

Porrsajter övervakar dig – skickar vidare information:

Porrsajter skickar vidare information om sina besökare. Foto: Mostphotos

Porrsajter övervakar dig – skickar vidare information: "Lika känslig som hälsoinformation"

Av 22 000 undersökta porrsajter skickar nio av tio vidare data om porrtittaren. Däribland jätten MindGeek, som äger sajterna Pornhub, Redtube och Youporn, skriver Aftonbladet.

Annons:

Brukar du titta på porr och tror att det inte är någon som vet det om dig? Då har du nog fel.

Användardata har blivit en dyrbar handelsvara och informationen kommer från alla typer av sajter. Nästan inga sajter, inte heller porrsajter, undanlåter att skicka vidare information om sina användare. 

I en ny studie genomförd på Cornell University i New York har man tittat närmare på drygt 22 000 porrsidor. 93 procent av dem sparade användardata för att skicka vidare. 

Det handlar bland annat om företaget MindGeek, som äger flera av världens mest besökta porrsajter, som Pornhub och Youporn.

– Dessa porrsajter borde fundera mer över informationen som de besitter, och att den är nästan lika känslig som hälsoinformation. Att skydda den här informationen är avgörande för besökarna. De här sajterna och plattformarna har, enligt vad vi har sett, kanske inte tänkt igenom det här som de borde gör, säger Elena Marris, som är en av forskarna bakom studien, till New York Times.

Google får information

Google fick, enligt studien, information från 74 procent av de undersökta sajterna. Mjukvaruföretaget Oracle från 24 procent och Facebook, som inte tillåter pornografi eller något naket material, fick information från tio procent av de undersökta sidorna, enligt New York Times.

Endast 17 procent av de undersökta sidorna var krypterade. Majoriteten av sidorna kan således vara sårbara för attacker utifrån. Enligt studien var det också omöjlighet att få information om hur användardatan på de olika sajterna behandlas på en majoritet av sidorna. 

MindGeek, en av världens största porraktörer, skickar vidare information om sina besökare. För danska Ekstrabladet uppger de dock att de endast samlar in anonym information och att materialet sedan används för att förbättra sajterna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt