Annons:

Få tänker på säkerheten när de klipper gräset – många skadas allvarligt

Få tänker på säkerheten när de klipper gräset. Foto: Pixabay

Få tänker på säkerheten när de klipper gräset – många skadas allvarligt

Klipper du gräset i träskor eller foppatofflor? Om svaret är ja är du inte ensam. Var femte person klipper gräset med just det på fötterna.
Samtidigt skadar sig hundratals personer i gräsklippningsolyckor varje år.

Annons:

Det är få som lägger någon vikt vid säkerheten när de klipper gräset. Försäkringsbolaget If har gjort en undersökning som visar att var femte person klipper gräset i foppatofflor eller träskor. Två procent klipper till och med gräset barfota.

Det vanligaste är att klippa gräset i gymnastikskor (41 procent) och gummistövlar (19 procent). Bara knappt var åttonde har skor med stålhätta när de klipper gräset. Få tar riskerna på allvar, visar undersökningen.

– Bladen på en gräsklippare kan vara sylvassa och händer det något kan det gå riktigt illa. Stängda, rejäla skor är alltid bäst att ha på sig för att minimera risken för skador, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Mellan 500 och 600 personer skadar sig så pass varje år på en motordriven gräsklippare att läkarvård behövs, visar statistik från Socialstyrelsens patientregister. 

Mest män

De vanligaste skadorna är sårskador och frakturer på fingrar, fötter och tår. När klipparen knuffas uppför en backe är ett vanligt sätt att skada sig. Då kan man halka och få klipparen över foten. Vissa blir också av med fingrar när de försöker peta ut något som fastnat i klipparen utan att först stänga av den. Merparten av de som skadar sig är män.

– Många gräsklippsrelaterade skador hade kunnat undvikas, eller fått en bättre utgång, om rätt typ av skor hade använts. Tänk till ett varv extra i sommarvärmen och ta inte på dig tofflorna när du ska hantera en gräsklippare, säger Jenny Grimstig.

Drygt 3 500 personer intervjuades för undersökningen. Frågan riktades till personer som är hus- och stugägare och därmed har en tomt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt