Annons:

Onkologiavdelningen vid Västerviks sjukhus är fortfarande stängd

Onkologiavdelningen vid Västerviks sjukhus är fortfarande stängd.

Onkologiavdelningen vid Västerviks sjukhus är fortfarande stängd

Onkologiavdelningen vid Västerviks sjukhus stängdes tillfälligt under försommaren. Skälet var att sjuksköterskorna som arbetade där sa upp sig. Nu tre månader senare är den ännu inte öppnad. Christer Jonsson (C) regionråd vid region Kalmar berättar varför.

Annons:

Bakgrunden är att de sjuksköterskor som jobbade på onkologiavdelningen vid Västerviks sjukhus, sa upp sig. Anledningen var att de tröttnat på att det inte fanns någon arbetsledning på plats i Västervik.

Patienter som behöver hjälp med sin cancerbehandling fick över en natt lång väg att åka, när de tvingades resa till Kalmar för att få sin behandling. I slutet av maj lovade regionledningen att onkologin bara skulle vara stängd tillfälligt, men ännu efter tre månader är avdelningen stängd på Västerviks sjukhus.

Nu har det gått tre månader och onkologavdelningen vid Västerviks sjukhus är fortfarande stängd. Vad beror det på?

– Jag har inte lovat att den ska vara igång så snabbt. Jag har sagt att den ska öppnas under tidiga hösten, säger Christer Jonsson.

Kommer ni att klara att öppna till tidiga hösten?

: Ja det anser jag.

Hur många sjuksköterskor är det ni måste rekrytera för att avdelningen ska kunna öppna?

– Det är fem stycken. Min bedömning är att de finns i närområdet, till och med på andra avdelningar på Västerviks sjukhus. De har helt enkelt valt att arbeta med annat.

Vad beror det på?

– Sjuksköterskorna själva säger att de slutade då det inte fanns någon arbetsledning på plats samt att det inte fanns något verksamhetsstöd, vilket gjorde att de kändes otryggt att jobba.

Har ni startat ett rekryteringsarbete?

– Det är i gång och de första intervjuerna genomfördes innan midsommar. Jag kommer att ha samtal med klinikchefen för onkologin i länet angående den biten den här veckan. En av de fem sjuksköterskorna som blir anställd ska också ha ansvar för arbetsledningen och vara verksamhetsstöd.

Kan ni driva verksamheten med bara hyrsköterskor?

– Nej det går inte. Stommen måste vara fasta sjuksköterskor, en hyrsköterska ska kunna vara möjlig. Inte fler. Det blir inte patientsäkert annars.

Nu måste patienterna åka till Kalmar vilket kan bli lång väg för de som är sjuka för att få sin behandling. Hur tänker ni där?

– Det finns ingen annan lösning än att återstarta verksamheten i Västervik.

Är det en ekonomisk fråga, att ni inte öppnar onkologiavdelningen?

– Man kan inte kräva vilka löner som helst. Men jag har inte hört att lönefrågan ska vara det som gjort att man sagt upp sig. Man har inte trivts med att jobba på avdelningen.

Brist på läkare

Det har inte funnits någon ansvarig läkare på onkologiavdelningen i Västervik på länge. Läkare har pendlat från Kalmar till Västervik för att ta emot patienter.

Håller ni på med läkarrekrytering till onkologiavdelningen i Västervik också?

– Ja det gör vi, men där ser det svårare ut att få tag på en läkare. Vi kan fortsätta lösa bemanningen på onkologin i Västervik som vi tidigare har gjort med läkare från Kalmar.

Varför är det svårare?

– Det handlar om att läkaren blir ensam. Ofta vill läkare ha en kollega att diskutera med, men som ensam läkare har man hela ansvaret. Det gäller att hitta någon som är tillräckligt erfaren för att vilja ta det jobbet.

Varför anställer ni inte två läkare?

– Det finns inte det behovet vid Västerviks sjukhus. De måste också ha patienter att jobba med, säger Christer Jonsson. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt