Annons:

Maleka, 18, har startat kvinnogrupp i Vimmerby:

Maleka Hemathkil har startat en kvinnogrupp i Vimmerby som vuxit snabbt. Foto: Simon Henriksson

Maleka, 18, har startat kvinnogrupp i Vimmerby: "Blivit en familj"

Maleka Hematkhil tyckte det fanns för få rum för kvinnor. Då startade hon en kvinnogrupp i Vimmerby – och nu har man regelbundet cirka 40 personer som deltar.
– Vi har blivit som en familj, säger hon.

Annons:

Bakgrunden till varför hon startade föreningen var för att hon såg allt fler som drabbades av psykisk ohälsa.

– Det är ett stort problem överlag och det är ett stort antal kvinnor som drabbas, mycket tonåringar och unga mammor. Jag såg många unga mammor i Bullerbyn som sällan kunde gå ut och som nästan aldrig hann göra något annat än att ta barnen till skolan och gå till jobbet. Det blev en schematisk bild av vardagen, säger Maleka Hematkhil.

Hon valde att starta en separatistisk grupp av olika anledningar.

– Det finns många föreningar för både tjej och killar tillsammans, men jag kände också att det finns mycket killgrupper, framför allt sportbaserade. Det finns inte riktigt någon där bara kvinnor kan komma och prata om sina erfarenheter, vardagen och så vidare. Vissa kvinnor kanske inte skulle känna den friheten om det inte bara var kvinnor. Alla kanske inte vågar säga vissa personliga saker om det varit en grupp med killar också.

Träffas regelbundet

Kvinnogruppen, som håller till i Sveasalen, har vuxit snabbt.

– I början var vi bara några få och träffades hemma hos varandra. Nu har vi blivit omkring 40 personer och det är allt från småbarn till pensionärer.

Gruppen träffas regelbundet, cirka två gånger i månaden, och det har blivit populärt. Oftast ses de på lördagar.

– Det är för att ha någon att prata med. Vi fikar, lyssnar på musik och pratar. Ingen känner sig utanför. Vi är väldigt neutrala och pratar om det man vill. Det blir ganska mycket miljöfokus också, unga personer i dag tänker mycket på miljön och vad man kan göra för att bidra till ett bättre klimat.

Hon beskriver det både som en kvinnogrupp och en integrationsgrupp.

– I början såg jag många i Bullerbyn, men nu har vi folk från Hultsfred, Storebro och hela Vimmerby. Det är en stor mix av olika nationer och inte bara afghanska kvinnor. Det är kvinnor i alla åldrar, från olika nationer och kulturer. Det blir en bra mix, där de som är födda i Sverige kan berätta om den svenska kulturen och deras bakgrund. Många vuxna, erfarna personer delar med sig av sina fritidsintressen. Det blir en bra mix av många olika kulturer. 

Hur har du fått fler att komma?

– Jag har sagt till vänner och sedan har de berättat för sina vänner. Ibland har jag mejlat och ringt. 

Vill utveckla vidare

Maleka säger att hon redan nu fått till sig att gruppen har betytt mycket för en del personer.

– Vissa var lite smådeprimerade, vissa hade inget att göra och kände sig utanför. Nu har de fått lära känna många, vi har blivit som en familj på 40 personer. Vissa mår mycket bättre än innan de blev en del av föreningen. Man blir glad när man resultatet och att många är nöjda. 

Det finns framtidsplaner på att utveckla föreningen, som är en del av IOGT-NTO, ännu mer och bli en helt egen, fristående förening.

– Vi kanske kommer ha det oftare om det blir fler medlemmar. Vi hoppas få in fler kvinnor, det är viktigt för integrationen. 

Som exempel tar hon upp att det skulle kunna bli aktuellt att hyra simhallen i Gullringen.

– Det finns en del som inte kan simma och då skulle man kunna hyra simhallen och lära dem det. Det finns funderingar på det. Att kvinnor kan ta med sig sina barn till en sjö kan förstås vara viktigt och då behöver de lära sig att simma.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt