Annons:

AVTALET MED PRIVAT VÅRDFÖRETAG SÄGS UPP: ”SAKNAR KOMPETENS”

Socialnämnden säger upp Hultsfreds kommuns avtal med Pauliström vård och omsorg. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

AVTALET MED PRIVAT VÅRDFÖRETAG SÄGS UPP: ”SAKNAR KOMPETENS”

Hultsfreds kommun säger upp avtalet med den privata aktören, Pauliström vård och omsorg AB, efter att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslagit deras ansökan om tillstånd att bedriva hemtjänst.

Annons:

Företaget fick, utifrån lagen om valfrihetssystem (LOV), ett avtal för utförande av hemtjänst från och med 1 januari 2018. När företaget ansökte om tillstånd att bedriva hemtjänst hos IVO efter det att nya tillståndsplikter införts från med 1 januari 2019 kom avslaget. 

Vid bedömning om ett bolag har förutsättningar att bedriva angiven verksamhet gör IVO en prövning av bolagets ägare och ledning. I detta fall bedömer IVO att Pauliströms vård och omsorgs företrädare inte uppfyller kravet på lämplighet då ett falskt registerutdrag har använts i ansökan. 

– De har inte fått tillstånd att bedriva omsorg och sjukvård. Från och med årsskiftet kräver IVO att man ska redovisa sina kunskaper och söka nytt tillstånd för att bedriva det som privat företag. Företaget håller inte kriterierna som IVO ställer. De fick inget tillstånd att bedriva sådan verksamhet. De saknade kompetensen, säger Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden. 

Därför hävs inte beslutet nu

Kommunens avtal med vårdföretaget sägs upp från och med 1 oktober 2019. Vårdföretaget har chansen att komma tillbaka till Hultsfreds kommun i det fall av IVO:s beslut skulle ändras till företagets fördel efter en eventuell överklagan. 

– De har inte haft några sjukvårdande boenden, det har handlat om annan verksamhet. Därför tycker vi att vi kan avvakta fram till 1 oktober, de får hålla på så länge. Efter IVO:s beslut sa vi upp avtalet, säger Bengtsson. 

Varför häver ni inte avtalet med omedelbar verkan? 

– För att de jobbar med serviceinsatser i form av städ. Det rör inte sig om sjukvårds- eller omsorgsinsatser och då är det inte lika allvarligt, säger Jonny Bengtsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt